Dozvolite gejevima da usvajaju decu

0

Češka tolerantna prema seksualnim manjinama (Foto: Arhiva)
 

U Češkoj, tolerantnoj prema seksualnim manjinama, gde stabilno 68 odsto Čeha u raznim anketama podržava istopolne brakove, zakon im ipak nije dao pravo da usvajaju decu, ni tuđu ni biološku decu svog partnera koja s njima žive i koju vaspitavaju.

 

"Mislim da će ovaj predlog, nazivam ga soft rešenje, usvajanja deteta partnera, ne druge dece, biti prolazno. To je pre svega u interesu dece koja žive u registrovanom partnerstvu ali partner koji nije biološki roditelj nema nikakva prava i po zakonu ne može da zastupa dete", kazala je poslanica partnera u vladi, stranke ANO, Radka Maksova.

 

Aktivisti čeških LGBT organizacija apelovali su na parlament još u maju da im omogući usvajanje dece koristeći kao argument upravo taj problem biološke dece jednog od partnera pošto u slučaju smrti pravog roditelja dete završava u sirotištu, iako bi se za njega rado pobrinuo partner, ali je po zakonu za dete potpuni stranac.

 

Zahtev je podržala i kancelarija češkog ombudsmana Ane Šabatove.

 

"Pravila usvajanja bi bila ista kao u slučaju usvajanja deteta od strane roditelja koji nije biološki. Odlučivao bi sud. Ako se zna ko je drugi biološki roditelj, i on bi morao da da saglasnost", objasnila je Maksova.

 

U slučaju razvoda istopolnog braka važila bi ista pravila, odnosno da o starateljstvu odlučuje sud vodeći računa o interesu deteta. Predlagači ovih izmena upozorili su takođe da sve više homoseksualnih parova u Češkoj ide na veštačku oplodnju tako da je jedan od roditelja nepoznat i nema nikoga ko bi preuzeo brigu o detetu.

 

"Ako kao dalji zahtev imaju to da usvajaju decu, onda bolje da ukinemo registrovano partnerstvo kao takvo, zato što nije normalno da deca imaju dve mame ili dvojicu očeva", kazao je ranije poslanik opozicione Građanske demokratske stranke Marek Benda.

 

Iako sami demohršićani, koji su protiv predloga, nemaju snage da ga blokiraju a grupa predlagača obuhvata poslanike iz svih ostalih partija, ipak nije izvesno da će izmene zakona proći, pošto u svim češkim partijama ima i pristalica istopolnih brakova, ali i jednako protivnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here