Pixabay

Svakih 40 sekundi bar jedna osoba u svetu doživi srčani udar, odnosno akutni infarkt miokarda.

Ponedeljak jutro je vreme kada se srčani udari najčešće dešavaju, velikim delom zbog toga što nivo kortizola, hormona stresa, tada dostiže svoj pik, navodi dr Katarina Bajec.

Današnji brzi tempo života svakako jeste doprineo većem broju akutnih infarkta miokarda, međutim, stres nije jedini faktor. Imidžing tehnike Egipatskih mumija su pokazale da je, kod velikog broja, uzrok smrti bio upravo srčani udar.

Zašto nastaje akutni infarkt miokarda?

Neposredni uzrok nastanka je prekid protoka krvi kroz koronarne arterije ili njene grane, i posledični prestanak snabdevanja tog dela srca krvlju.

Faktori rizika koji mogu da dovedu do srčanog udara jesu ateroskleroza i formiranje aterosklerotskog plaka u krvnim sudovima, najčešće kao posledica povišene vrednosti masnoća u krvi, zatim stres, ali nikako ne smemo da zaboravimo i pušenje. Pušenje, pored toga što oštećuje zidove krvnih sudova, može da dovede i do iznenadnog spazma i prekida dotoka krvi u srce.

Jedan od najčešćih simptoma koje pacijenti navode je jak, stežući bol u grudima, kao da se na grudima nalazi ogroman kamen. Bol može da se širi ka levom ramenu i ruci, praćen kratkim dahom, mučninom i znojenjem.

Pored ove, tipične kliničke slike srčanog udara, koju najčešće imaju muškarci, simptomatologija može da bude i manje specifična, poput slabosti, malaksalosti i nelagode u grudima, koja se širi ka vratu, donjoj vilici i leđima. Nažalost, nespecifični simptomi češće pogađaju žene, a zbog takve nespecifične kliničke slike, oko 25 % akutnih infarkta miokarda prođe neprepoznato.

Ključni faktor u pomoći pacijentu sa srčanim udarom jeste vreme. Kako bi se dragoceno vreme sačuvalo, pravi put, ukoliko se neki od simptoma pojavi, jeste da se pozove hitna pomoć, koja će pacijenta transportovati u zdravstvenu ustanovu, gde će mu biti pružena sva pomoć i adekvatno lečenje, zaključuje dr Bajec.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here