Dragan Milovanović predstavlja Srbe NSV

0

Prof. Voja Ilić, Dragan Milovanović, dr. Marko Marinković

Uporedo, na sastanku kojim je, kao domaćin, predsedavao predsednik Srpskog centra Aleksandar Ćupić, izabran je i radni odbor u kojem su Miodrag Pešić, Dušan Mijatović, Milorad Gajin, Vojislav Ilić i Boško Tešanović. Prema zamisli u Ministarstvu dijaspore, radni odbor ima zadatak da se povremeno sastaje, ocenjuje rad delegata i priprema ga za istupe na sednicama Skupštine.

Milovanović je kandidovan po preporuci Udruženja logoraša Republike Srpske. On je svestrana osoba, a srpskoj zajednici poznat je i po muziciranju na lokalnim koncertima. Danas se nalazi na dužnosti direktora marketinga i izvršnog direktora u organizaciji "Srbi za pravdu i demokratiju".

 

Devet uslova za kandidate

U nedelju je učesnicima dostavljen spisak sa devet uslova koje bi trebalo da ispunjavaju. Među njima su bili da kandidat mora da bude po nacionalnosti i poreklu Srbin, da je kršten i pravoslavne veroispovesti, da tečno govori, čita i piše na srpskom i engleskom jeziku, da je stalno nastanjen u Australiji, da poseduje australijsko državljanstva i živi ovde najmanje 25 godina, da je uključen u rad neke srpske organizacije ili CŠO, da nema kriminalni dosije u Srbiji i Australiji i da od obrazovanja poseduje najmanje diplomu više škole ili fakulteta.

 

Organizacioni odbor sastanka

Sastanak u Bonirigu bio je pažljivo pripremljen. Mesec dana ranije počelo je oglašavanje u medijima, kao i slanje poziva organizacijama.

– Javljali smo se i istaknutim pojedincima sa predlozima da razmisle o prisustvu i kandidaturi – kaže jedan od organizatora Dušan Mihajlović.

Uoči sidnejskog sastanka išlo se u razradu posebnih kriterijuma koje bi kandidat trebalo da ispuni.

Na sastanku je, nakon upozorenja protojereja-stavrofora Miodraga Perića da takva praksa predstavlja diskriminaciju i ne postoji ni u izbornim propisima u Srbiji, glasanjem odlučeno da se izbaci uslov o obaveznoj veroispovesti, odnosno dokazivanju krštenja.

Bilo je ukupno šest kandidata, ali se ispostavilo da dva ne ispunjavaju uslove.

Sa sastnaka u Bonirigu

 

Uvek sa svojim narodom

Dragan Milovanović rođen je 1959. godine u Ćupriji. Po zanimanju je elektroinženjer sa diplomom Tehnološkog univerziteta u Sidneju. Nižu i srednju školu završio je takođe u Sidneju. Kako se navodi u njegovoj biografiji, tokom studija je radio ‘za veliki broj preduzeća i obavljao razne funkcije od laboratorijskog pomoćnika i učitelja do upravnika razvoja i proizvodnje’.

"Nakon diplomiranja je odlučio da se bavi strateškim marketingom i trgovinom tehnologijom. Trenutno se bavi magistarskim studijama računovodstva na Tehnološkom univerzitetu.

Bio je član organizacije "Sveti Sava" koju je predstavljao u Savetu etničkih zajednica NSV.

Po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji učestvuje u formiranju Srpskog nacionalnog saveza i aktivno pomaže da se srpska zajednica u Sidneju organizuje i angažuje u pružanju humanitarne pomoći Srbima u ratom zahvaćenim područjima.

 

Bio je direktor i član Upravnog odbora Srpskog centra Bonirig", stoji, uz ostalo, u Milovanovićevoj biografiji dostavljenoj "Vestima".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here