Steva Stevanović hajdučki harambaša

0

Zoran Solar na početku posla, u noći između subote i nedelje

 

U krugu Srpskog centra je već u subotu uveče pristavljen na ražanj vo težak 180 kilograma, a za pečenje su bili zaduženi Zoran Solar, Špiro Bojičić i Žarko Janković. Oni su noć između subote i nedelje proveli na neobičnom poslu.

 

Nošenje balvana: Damir Dmitrović

U Srpskom centru je prvi put u Australiji, kako kažu organizatori, održano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Držeći se narodne pesme da je "Đurđev danak hajdučki sastanak", organizatori su po uzoru na tradicionalne izbore harambaše u Mačvi, koju je svojim delom "Hajduk Stanko" ovekovečio Janko Veselinović, pokušali nešto slično, a već potvrđuju da će ovo takmičenje postati tradicionalno u Brizbejnu.

Za izbor hajdučkog harambaše i njegovih pratilaca, hajdučkog štitonoše i hajdučkog bećara prijavilo se šest takmičara: Marinko Jovčić, Stevo Stevanović, Vojkan Radisavljević, Predrag Drašković, Damir Dmitrović i Boban Jančić.

 

Podmladak pripremio uranak

Uranak u Ros ulici su u stvari pripremili polaznici male škole na srpskom jeziku "Sveti Sava" sa svojim roditeljima i uz tradicionalni doručak posle jutarnje službe u crkvi je sve bilo podređeno deci.

Stigla je pokretna farma sa domaćim životinjama, a deca su uživala jašući ponija.

Oni su se takmičili u šest disciplina: skoku udalj iz mesta, penjanju uz konopac, nošenju balvana, bacanju kamena, bacanju konjske potkovice i u trci na 200 metara.

Stotinak znatiželjnih i bučnih navijača je pozdravilo skok udalj Steve Stevanovića od 2,67 metara, Predraga Draškovića koji se popeo uz uže za 6.81 sekundi i bacanje kamena Damira Dmitrovića u dužini od 11,24 metra.

Najzanimljiviji deo takmičenja je bilo nošenje balvana od oko 50 kilograma na daljinu od 30 metara, a pobedio je Stevo Stevanović, koji je to uradio za 6.64 sekunde. U bacanju potkovice najbliži cilju je bio Damir Dmitrović, a u trci na 200 metara je pobedio Predrag Drašković.

 

Igralo se i na stolovima uz Savu Radovića

Ukupnim zbirom poena osvojenim u svim disciplinama zvanje harambaše je poneo Stevo Stevanović, štitonoše Damir Dmitrović, a bećara najmlađi takmičar Predrag Drašković.

Štitonoša i bećar su kao nagrade dobili sportsku opremu i besplatan ručak i piće, a hajdučkom harambaši je pripao komplet sportske opreme, kilogram jagnjetine i litar vina, ali i besplatan ulaz na sve zabave koje Srpski centar bude organizovao do sledećeg Đurđevdana.

Fotografija hajdučkog harambaše Steve Stevanovića stajaće na ulazu u Srpski centar godinu dana, da se zna ko je bio najbolji, ali da bude i izazov novim mladićima da se sledeće godine prijave za izbor harambaše.
 

Vo nije izdržao

Na sportskom terenu je održan fudbalski meč kombinovanih sastava "Belih orlova", a pod šatrama je bilo veoma vruće i veselo. Uz muziku Siniše Đavića i Cvike Savatića, pevao je Savo Radović, a bilo je i onih koji su ga pratili sa stolova.

Gosti su bili imali dobar apetit, pa su oni koji su u kasnim popodnevnim satima hteli da probaju kako izgleda pečeni vo sa ražnja ostali razočarani, jer su iz kuhinje saopštili da je sve pojedeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here