Nikana.gr
Najpopularnija na ostrvu: Mermerna plaža

Grčko ostrvo Tasos omiljena je letnja destinacija srpskih turista zbog brojnih plaža. Na ukupno stotinak kilometara obale, Tasos ima više od 70 plaža, male kamenite uvale, velike zalive sa peskom poput brašna, predivne šljunkovite plaže, tako da svako može da nađe neku po svom ukusu.

Uz opasku da smo joj dali težak zadatak, Ana Nikolić, vlasnica agencije Nikana izdvojila je Mermernu, plaže La Skala, Psili Amos, Rajsku i Zlatnu zbog kojih turisti požele da se vrate na Tasos.

– Osim njih, nemoguće je ne spomenuti Pahis i Glifoneri koje imaju odličan prirodni hlad, Porto Vati koja je vrlo slična Mermernoj, Makrijamos sa posebnom smaragdnom bojom, prelepu šljunkovitu plažu Tripiti, Aliki sa najlepšim morem na Tasosu, Atspas sa najlepšim zalascima sunca, Notos kao najlepšu malu uvalu sa prečistim morem i tako dalje. Najbolje je da posetite Tasos i uverite se u lepote svih plaža ovog predivnog ostrva – dodaje Ana Nikolić.

Beli kamenčići na obali i u vodi

Rajska plaža

Ušuškana u brda obrasla četinarima, Rajska plaža (Paradise beach) se ubraja u najlepše na severu Grčke. Poznata je po čistoj vodi, veoma sitnom pesku, talasima i pogledu na ostrvo Kinira. Jedan deo je uređen i sa ležaljkama, ali ima dovoljno mesta i da postavite svoju “opremu”, a odmah pored je restoran.

– Daleko od puta, uz lagani povetarac i šum talasa, na ovoj plaži se možete potpuno prepustiti uživanju. Nju jednostavno ne smete propustiti – naglašava Ana uz napomenu da do plaže vodi strm makadamski put i savetuje da, ako niste vešti u vožnji, automobil ostavite uz magistralu.

Rajska plaža

Zlatni zaliv

Zlatna plaža (Golden beach), prelep zaliv dug tri kilometra, nekada je bio drugo ime za Tasos. Zapravo, ostrvo je bilo poznato isključivo po njemu. U pitanju je duga peščana plaža s veoma dugačkim plićakom. Nalazi se u podnožju Ipsariona, najvišeg vrha na Tasosu, tako da je čitav zaliv, sa brdima i planinom u zaleđu, veoma slikovit. Uz lagani povetarac, na ovoj plaži uživaju svi, a najviše deca. More do članaka za brčkanje, sitan pesak za kule i zamkove i talasići za preskakanje razlog su zbog kojih je upravo ova plaža jedna od omiljenih porodicama sa decom.

Zlatni zaliv

Mermerna plaža

Saliara ili Mermerna plaža je najpopularnija na ostrvu. Nadaleko je čuvena po predivnoj, tirkiznoj boji mora i belim, mermernim kamenčićima na obali i u vodi. Izgledom podseća na plaže na Lefkadi, s tim što ima dosta sitnije kamenčiće koji su prijatniji za hodanje.

– Ako volite dobre fotografije i ako ste aktivni na društvenim mrežama, spremite se za mnogo lajkova na objave s ove plaže – kaže šeretski naša sagovornica uz napomenu da “do plaže vodi vrlo prašnjav put, pa računajte na pranje auta posle uživanja u raju”.

Psili Amos

Ova plaža nalazi se u blizini Potosa i predstavlja biser juga ostrva. Odlikuje je čisto more, mekan pesak, udobne ležaljke, lagana muzika, nekoliko barova i restoran. Velika prednost je činjenica da je lako dostupna, a iznad puta postoji veliki parking koji je na raspolaganju posetiocima. “Mana” je što svi hrle baš na Psili Amos, tako da je pametno poraniti ukoliko želite da uhvatite najbolje mesto. Uvek živa atmosfera, i na obali i u vodi, čine ovu plažu posebno atraktivnom za mlade. Za one koji žele da uživaju u miru, postoji bar sa bočne strane koji nudi mir i prirodni hlad.

Psili Amos

La Skala

La Skala je jedna od najlepše uređenih plaža u čitavoj severnoj Grčkoj. Zbog trske, baldahina, visokih palmi u kombinaciji s tirkiznim morem imate osećaj da ste na nekom tropskom ostrvu. Savršena je za one koji žele da uživaju uz glasniju muziku u veoma udobnim ležaljkama i uz dobru uslugu. Ovde nema prostora za sopstvenu opremu, jer je plaža do poslednjeg kutka uređena, i to sa puno ukusa i brigom o svakom detalju. Definitivno, omiljena plaža mladim ljudima koji vole fensi mesta.

La Skala