Drama u Grčkoj: Goreo trajekt sa 478 putinka, jedna osoba poginula

0

Beta/AP/I. T.
Iznad trajekta vidi se gust dim, a zbog nemirnog mora i vatre spasavanje se odvijalo helikopterima

 

Sa broda koji je rano jutros zahvatio požar, evakuisana je do sada 161 osoba, a u spasilačkim operacijama učestvuju italijanske, grčke i albanske službe i trgovački brodovi koji su se nalazili u vodama u blizini nesreće.

Brod italijanske mornarice uspeo je da zakači trajekt i on sada njime upravlja. Prethodno su se, zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nemirnog mora i vatre koji su onemogućavali prilazak brodovima, spasilačke akcije obavljale helikopterima.

Kako prenose italijanski mediji, iznad trajekta se nadvija gust dim i brod je nagnut na jednu stranu. Spasena je 161 osoba, a u trenutku požara na njemu je bilo 422 putnika.

Brodovi koji su bili u blizini dobili su instrukcije da preuzmu putnike i članove posade sa trajekta Norman atlantik (Norman Atlantic), zapadno od ostrva Krfa, rekao je grčki ministar pomorske
trgovine Miltijadis Varviciotis.

Beta/AP/I. T.
Potvrđena je smrt jednog putnika, evakuisana je 161 osoba, a akcija spasavanje i dalje traje
 

Čovek koji je stradao, poginuo je kada je pokušao da iskoči sa broda u more, a njegovo telo iz vode je izvukla italijanska mornarica.

Grčke vlasti objavile su da na brodu "Norman Atlantik" najviše ima grčkih putnika – njih 234. Na njemu je bilo i 54 Turaka, 44 Italijana, 22 Albanaca, 18 Nemaca, devet Francuza, sedam Bugara, deset Švajcaraca, šest Austrijanaca i manji broj Mađara, Rusa, Hrvata, Makedonaca, Belgijanaca, Iračana i Holanđana.

Putnici koji su sa zapaljenog trajekta nazvali grčke televizijske stanice govorili su o dramatičnoj situaciji na brodu, koji se zapalio nešto pre 6 sati po lokalnom, odnosno 5 sati po srednjeevropskom vremenu, a plovio je iz grčke luke Patras ka italijanskoj luci Ankona.

"Posada je pokušala da spusti čamce za spasavanje, ali nismo svi mogli da uđemo u njih. Nije bilo nikakve koordinacije", rekao je jedan putnik i dodao: "Mrak je, a donji deo trajekta gori. Mi smo na palubi i možemo da vidimo kako nam se približava jedan čamac. Izvadili smo pojaseve za spasavanje, pokušavamo da se spasemo."

Trajekt "Norman Atlantik", koji je prevozio 222 automobila, 411 putnika i 55 članova posade, nalazio se na 44 nautičke milje od ostrva Krf kad je poslao poziv u pomoć zbog požara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here