DRI podnela prijave protiv ministara

0

Tomica Milosavljević

Prekršajne prijave su podnete protiv ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića, ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, ministra prosvete Žarka Obradovića, ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, ministra kulture Nebojše Bradića i ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića.

 

U grupi bivših ministara su Saša Dragin, dok je bio na funkciji ministra za zaštitu životne sredine, bivši ministar kulture Vojislav Brajović, bivši ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i bivši ministar prosvete Zoran Lončar, kao i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

 

Voja Brajović

Zbog prekršaja Zakona o budžetskom sistemu, prijave su podnete i protiv jednog bivšeg i tri sadašnja sekretara u ministarstvima, kao i protiv tri bivša i jednog sadašnjeg direktora republičkih uprava u Vladi Srbije.

Saopšteno je da su prekršajni postupci pokrenuti protiv sadašnjeg sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Aleksandre Popović, bivšeg sekretara u tom ministarstvu Aleksandra Todorovića, kao i državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike Zorana Martinovića.

Prekršajne prijave su podnete i protiv Ivana Maričića, bivšeg direktora Uprave za trezor u Ministarstvu finansija, bivšeg direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Mirjane Nikolić, sadašnjeg direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Novice Antića, kao i bivšeg direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije.

Državna revizorska institucija je, uz zahteve za pokretanje postupka podnela i odgovarajuće dokaze, a sud će kao nezavisni organ, odlučiti o postojanju ili nepostojanju prekršaja i odgovornosti, navodi se u saopštenju.

 

Funkcionerima protiv kojih je DRI podnela prekršajne prijave preti kazna do 50.000 dinara, izjavio je Tanjugu Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

On je objasnio da će, kada prekršajne prijave budu stigle u sud biti registrovane i upisane, a potom dodeljene u rad sudijama.

 

Po prekršajnoj prijavi postupa se, prema rečima Pašalića, tako što sudije kada dobiju prekršajnu prijavu, utvrđuju da li je ona podneta u roku, odnosno da nije zastareo postupak prekršajnog gonjenja.

 

Ako je ona u redu i ako nema potrebe da se dopunjuje, ili da se utvrđuje njena tačnost, ispravnost i sve ono što ona mora da sadrži po zakonu, onda se pozivaju okrivljeni i dalje se ide u postupak, ukazao je Predsednik Višeg prekršajnog suda.

 

 

Sudija može da proceni da li će usmeno da sasluša lica protiv kojih su podnete prijave, s tim što oni mogu da daju odbranu i u pismenom obliku.

Ako sudija utvrdi da treba da se i usmeno saslušaju, onda ih poziva, napomenuo je Pašalić.

 

On je ukazao da je rok za prekršajno gonjenje dve godine od dana kada je prekršaj izvršen, a zaprećena kazna za odgovorno lice zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava do 50.000 dinara.

 

Lončar negira navode DRI

 

Nekadašnji ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je danas da kao ministar nikada nije odobrio, niti potpisao, nijedan račun za reprezentaciju.

Lončar je naveo da mu kao bivšem ministru nije omogućeno da učestvuje u postupku revizije i da mu nije dostavljena dokumentacija o tome i da se nada da će mu ona biti dostavljena. On je dodao da će će se odazvati pozivu sudije za prekršaje.

Lončar je naveo da je lično 2008. godine prvi put do tada odlukom uredio pravo na korišćenje reprezentacije i lice odgovorno za sprovođenje te odluke.

"Prema posrednim saznanjima koje imam, najveći iznos za ugostiteljske usluge za koje DRI smatra da ne postoje dokazi da su korišćeni za obavljanje poslova odnose se na kafu i sokove Uprave za zajedničke poslove državnih organa koja je i obrazovana da za službene potrebe organa pruža te usluge", kazao je Lončar.

On je dodao da mu nije poznato zašto ministarstvo nije pružilo valjane dokaze DRI za ugostiteljske usluge koje su plaćene u periodu kada je bio ministar, a koje su koristili zaposleni u tom ministarstvu.

 

Bogdanović: O nepravilnosti na sudu

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će o nepravilnostima, zbog kojih je Državna revizrska intitucija podnela prekršajnu protiv njega, raspraviti u nadležnom sudu.

"Svu dokumentaciju i okolnosti u vezi sa utvrđenim nepravilnostima predstavićemo na sudu, a uglavnom se radi o nepravilnostima knjigovodstvene prirode", rekao je Bogdanović Tanjugu.

On je kazao da je Ministarstvo razmotrilo i otklonilo primedbe DRI, o čemu je obavestio državnog revizora i dodao da nema primedbe na njegov rad, kao i da je postupak kontrole obavljen u skladu sa zakonom.

 

Obradović očekivao prijavu

 

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je "prijavu očekivao" i da će uvažiti odluku sudije za prekršaje.

"Očekivao sam prijavu, zato što smo dobili primedbe revizora, uložili smo argumente i dokaze, neki su uvaženi, neki ne", rekao je Obradović u izjavi Tanjugu i naglasio da će Ministarstvo predočiti sve dokaze sudiji za prekršaje i uvažiti njegovu odluku.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here