Država nema kud, moraće sve da vrati

0

 

Neću obveznice, hoću u naturi: Vladimir Lešić

 

Vladimir Lešić, kompozitor iz Beograda, najmlađi je punoletni naslednik srpske poslovne imperije inženjera Miloša Savčića. Za kuće, poslovne zgrade, fabrike, mlinove, rudnike i banke koje im država duguje, on je predao čak 119 prijava Republičkoj direkciji za imovinu. Za "Vesti" objašnjava zašto naslednici neće prihvatiti odštetu u državnim obveznicama.

 

Od Dedinja do Ribarske Banje

 

Porodica Savčić je bila među vlasnicima Prometne i Izvozne banke i Vračarske štedionice. Podigli su pet palata u Beogradu, živeli na Dedinju, u kompleksu vila, od kojih je najpoznatija ona u Užičkoj 15. Na spisku je i nekoliko rudnika, kao i Sartid u Smederevu, rudarsko-topioničarsko društvo čiji je vlasnik američki "Ju-Es stil". Strancima su prodate i Savčića cementare u Beočinu, Ralji i Novom Popovcu. Posedovali su i valjaonice lima i livnice u Zemunu, fabriku u Batajnici, staklaru u Kostocu, pivaru… U njihovoj fabrici vagona "Afeb" u Kruševcu, današnjem "14. oktobru", napravljen je i prvi tramvaj u Srbiji, a podigli su i lečilište, Ribarsku Banju. Naslednici su u zemljišnim knjigama nedavno pronašli još dvadesetak placeva u Srbiji.

Koliko dugo bi se vašoj porodici isplaćivala naknada u obveznicama?
Ako se uzmu procene Vlade da bi se oduzeta imovina od oko pola miliona evra nadoknađivala na rate i do 30 godina, onda bi trebalo bar 300 godina da se mojoj porodici vrati sav dug! Vlasti kriju da ih je još od 2007. Oli Ren, komesar za proširenje EU, upozorio da je Srbija isuviše zadužena da bi mogla da podnese obveznice. O tome je pismom Srpsku ligu obavestio i Edvard Mak Milan Skot, potpredsednik Evropskog parlamenta. U EU smatraju da obveznice neće moći ni da počnu da se unovčavaju pre 2016, a decenijskom isplatom se krši pravilo koje je važilo za sve postkomunističke zemlje, da se povraćaj oduzete imovine mora završiti u vremenu od pet do 10 godina. Osim toga, srpske obveznice nisu validne jer nijedna ne može da se plasira van Beogradske berze! Samo naturalni povraćaj imovine dokazuje da se u Srbiji poštuje pravo privatne svojine.


Kako je moguće vratiti stanove, fabrike, zemljište koji su zauzeti?

Oko 95 odsto naše imovine može da se vrati. Od prodatih fabrika država može da nam vrati akcije koje su u njenom posedu, i prvobitne objekte. Moguće je vratiti i zemljište, kao na primer, ono u Novom Beogradu, na kome stoje tržni centar "Delta siti" i stambeno naselje Belvil, s tim što bi njihov vlasnik, biznismen Milorad Mišković, morao nama da plaća kiriju. Međutim, da bi se to izbeglo, donet je nakaradni Zakon o planiranju i izgradnji, kako bi država i tajkuni postali vlasnici zemljišta.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here