Državni optimizam na privatnoj farmi

0

Srbija kao imanje: Farma porodice Mužlai u Bačkom Gradištu
 

Premijer, međutim, poručuje da nije mogao da izabere bolju lokaciju i porodicu od koje se može "naučiti marljivosti, radu, poštovanju obaveza i odgovornosti". Vučić zna da je za njihov uspeh potrebno raditi 365 dana u godini, bez ijednog slobodnog vikenda, pa je putem privatnog sektora pokušao da pokaže javnom na državnim jaslama šta mu je činiti.

 

Odoše svi u dijasporu

– Nema investicija, a namera Vlade je da rasproda resurse u bescenje. Zakoni se donose po hitnim procedurama, a tajni ugovori kriju da se vojvođanske oranice otimaju građanima i rasprodaju strancima. Poklanjaju se hoteli i javna preduzeća od strateškog značaja. Sa štetočinskom politikom Vlada uskoro neće imati ni resurse ni građane, jer je za vreme njihove vlasti 70.000 visokoobrazovanih mladih zatražilo državljanstvo drugih zemalja, i to je zastrašujuće – kaže Pajtić.

U posetu vrednim Mužlaima, ministri predvođeni Vučićem, dovezli su se autobusom znatno manje luksuznim od onog kojim su putovali na sednicu Vlade u Niš. Skroman prevoz, kao simbol mera štednje, pratilo je premijerovo letnje sejanje optimizma na plodnoj ravnici kako Srbija neće doživeti argentinski i grčki bankrot, jer ima ozbiljnu vlast koja ne kupuje glasove, već donosi teške odluke.

Uz obećanja o boljem životu premijer, koga su zdušno podržali mnogi politički analitičari na nacionalnim TV frekvencama, poziva građane i sindikate da pomognu u reformama. Vučić nije propustio priliku da sa vojvođanskog tla uputi žaoku tamošnjem premijeru, lideru najveće opozicione Demokratske stranke Bojanu Pajtiću.

– Hajde, recite mi šta je radio Pajtić u prethodnih 100 dana? Ili, kad vas pitam ko će da vodi Železnicu, jer svake godine bacamo 130 miliona evra. Jesu li to Zoran Živković, Borislav Stefanović… Pa davali bismo u tom slučaju 250 miliona evra. Ko su ti kandidati – pitao je premijer.

Pajtić je uzvratio pitanjem Vučiću šta je radio poslednjih 20 godina i koliko mu je trebalo da shvati da je pao Berlinski zid. Povodom Vučićevog citiranja rečenice pokojnog premijera Zorana Đinđića, da "kada u Srbiji čovek gura kamen, većina navija za kamen", Pajtić ističe da je Vučić "navijao za kamen".

Lider DS smatra da se vlast ne bavi građanima već samo sobom i, već 737 dana Vučić kozmetički menja i prekomponuje Vladu, a vodi suštinski istu politiku autokratije i samovolje.

 

Velike reči i mala dela

U parlamentu su pljuštale najviše ocene. Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić je svom lideru dao "čistu desetku", za efikasnost i usvajanje brojnih reformskih zakona. On je istakao da Srbija ima podršku u Berlinu, Parizu i Moskvi, kao i od EU i SAD i Arapskih Emirata. Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović i lider Nove stranke Zoran Živković međutim ocenjuju da se radi o "vladi velikih reči, a štetnih i malih dela".

 

Potpredsednik vanparlamentarne DSS Slobodan Samardžić kaže da je ovo vlada "ubrzanog sunovrata zemlje" sa perspektivom Srbije bez organizacije u teritorijalnom, privrednom i moralnom smislu. On je ocenio da se radi o "tiraniji većine", da nema socijalnog dijaloga i da sve više raste nezadovoljstvo građana.

Podrška Vladi stigla je od više međunarodnih zvaničnika, bivšeg Vučićevog savetnika Franka Fratinija i ambasadora Italije u Srbiji Đuzepea Manca, pa bivšeg čelnika Pakta stabilnosti Jugoistočne Evrope Bode Hombaha i direktora Fondacije "Konrad Adenauer" u Beogradu Henrija Bonea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here