M. Karović
Svakodnevno uz omiljeni list: Čitaoci u dijaspori se informišu u "Vestima"

Tanja Kecojević, glumica, reditelj i pisac, Erble, Francuska

“Vesti” su neophodne. Obaveštavaju nas o svemu. Veoma je bitno da su tačnije od mnogih drugih medija, a pogotovo od društvenih mreža na kojima se oglašava ko god hoće, neproverenim informacijama… Svako svašta piše. Društvene mreže su dovele do toga da ne znamo gde je istina, sve je otišlo dođavola, totalno smo dezinformisani i tu liniju prati ceo svet. Novinari “Vesti” daju proverene informacije, na terenu su, imaju pošteniji i zdraviji stav, do svojih informacija dolaze direktnim viđenjem, pred očima im je slika dešavanja. Npr. imamo tzv. Kosovo. Teško je i Srbija se trudi da nađe mirno rešenje, a te tačne informacije prenose “Vesti”. Verujem im i dijaspori su potrebne. Njihova snaga je i u tome što povezuju nas u rasejanju. Posredstvom njih možemo saznavati o sunarodnicima rasutim po svetu i svet može da nas prati. I svakog pojedinca. Uz pomoć “Vesti” i matica može da gradi sliku o nama, pa ako se vratimo na rodno tlo, na očevinu, dedovinu, u Srbiji znaju šta smo radili po svetu, kako se školovali, uspinjali, uspevali… Matica ima jasnu sliku o nama.

“Vesti” od početka prate i važan životni put, u humanoj su misiji, pomaganjem sunarodnicima. Novcem iz donacija im ublažavaju nesreće, bolesnima nabavljaju lekove, omogućavaju lečenje, adaptiraju životni prostor… Mi smo narod koji je zadržao taj osećaj da treba pomoći drugome kad je najteže. U svima nama je ukorenjeno “hajde da pomognemo”. “Vesti” su tu perjanica. To ne sme da se zakoči i ukine, nema mnogo naroda koji imaju toliku širinu dobrote, srca i duše, to je za ponos! Dakle, za mnogo šta, hvala “Vestima”!

Nenad Martinović, Altavila, Italija

Kupujem “Vesti”, pratim nezavisne elektronske medije, takođe i vaš portal Vesti online. U svojim prvim izdanjima bili ste list koji je pomno pratio srpsku dijasporu, dešavanja na teritoriji bivše Jugoslavije, a i dan-danas poznajem dosta zemljaka koji su verni čitaoci “Vesti”. Srbi, kao i mnogi mali narodi, uvek će služiti za potkusurivanje velikim globalnim silama i to je nepobitna činjenica. U ovom trenutku kada Zapad vodi totalni rat protiv Rusije zbog njene specijalne vojne operacije, masovni su pritisci na zemlje i narode koji nisu ni na jednoj strani.

“Vesti” treba da izlaze i dalje, jer se još uvek traži štampana reč. Dijaspora čita taj list i Vlada Srbije treba da pomogne. Pokazali ste se kao ozbiljne novine koje prate aktuelna politička i ekonomska dešavanja, imate feljton, a ono što je najbitnije, pratite dešavanja srpske dijaspore u Evropi i celom svetu. U svetu gde informacije teku brzinom svetlosti i dominiraju velika svetska glasila, poput BBC-a, CNN-a, Fox nenjs-a i drugih evropskih medijskih kuća, RAI, Mediaset ili nemačkih, mali i nezavisni mediji kao “Vesti” koje otvoreno pišu o događajima u svetu, trpe pritiske i polako kreću u gerilu, što će samo pojačati potražnju za takvim informacijama.

Dejan – Nika Nikodijević, Trst, Italija

Pogodila me je informacija o mogućem gašenju “Vesti”, našeg cveta na reveru. Mi se dičimo našim novinama u Italiji. Kad vidimo naše novine na rafovima italijanskih trafika, ponosni smo, a to nije lako objasniti onima koji nikada nisu bili, kako nas zovu, gastarbajteri. Nadam se iskreno da do toga neće doći, jer će nas na taj način lišiti jedinog izvora informisanja u štampanom izdanju.

Dijaspora putem “Vesti” ima priliku da vidi šta rade i kako žive zemljaci u drugim zemljama Evrope, i da saznaje šta se dešava u otadžbini. Ove novine imaju bogat sadržaj i kvalitetne tekstove. Pomno prate rad naših udruženja u Trstu i ostatku Italije. Tamo gde žive naši ljudi uglavnom ima i prodajnih mesta. Dakle, mislili su na sve. Siguran sam da će Srbija spasiti naše dragoceno glasilo, naše ogledalo. Sufinansiranje lista je možda rešenje za njegov opstanak. A, što se tiče ucena, pritisaka, pretnji i napada druge vrste na “Vesti”, to neće biti od presudne važnosti za ukidanje, jer Srbija nije posustala ni pred većim neprijateljem, u rovovima, pa neće ni pred napadima u očito medijskom ratu. Ovim će pokazati da je neustrašiva. Istrajmo i sačuvajmo obraz, ne okrećimo i drugi. Izađimo čistog obraza neravnopravnog medijskog sukoba. Zajedno smo jači! Dijasporo, ne daj i drugi obraz!

Savez Srba u Italiji

U ime svih članova Saveza Srba u Italiji, “Vestima” stiže podrška od uprave Saveza koju čine Lidija Radovanović, predsednica, Dušan Aleksić, potpredsednik, i Jelena Glišić, sekretar.

Pogodila nas je informacija da postoji mogućnost da se list srpske dijaspore ugasi i iskreno se nadamo da se to neće desiti. “Vesti” su jedine novine na srpskom jeziku koje se mogu kupiti u Italiji, pa bi ako do tako nečeg dođe, zaista bila prava šteta za srpski narod koji živi na ovim prostorima, ali i za celu srpsku dijasporu u Evropi i šire. Osim svakodnevnih važnih vesti koje objavljujete, uvek je postojao i odeljak namenjen Srbima u rasejanju i dijaspori, i vrlo ste često pisali i o dešavanjima, aktivnostima i životu nas koji živimo na ovim prostorima. Prenosili ste svima vesti iz srpske zajednice, iz parohija, škola i srpskih udruženja koja u dijaspori promovišu srpsku kulturu, jezik i tradiciju. Iz svih tih razloga nadamo se da će “Vesti” nastaviti sa radom kao i do sada.

Glas Srba

Milan Nešić, magistar ekonomije i član Uprave SPOJI – Inzbruk

Treba napraviti zajedničku strategiju uz saradnju države da se preko diplomatskih misija i organizacija koje se bave medijskim slobodama ukaže na problem i pritiske koje trpe “Vesti”. Takođe, treba zatražiti i pravnu podršku, da se angažuju advokati koji se bave medijskim pravom.

Ne smemo dozvoliti da se ugasi glas nas Srba u svetu!

Opstanak je imperativ

Dragan Ivašković, predsednik KUD Srbija, Dortmund

Srbija može da pomogne opstanak “Vesti, ali mislim da mnogo više može da pomogne Nemačka, naši savezi i udruženja. Aktivno ćemo se zalagati za to i pokrenuću ovo pitanje na prvom sastanku našeg saveza. Uostalom, Nemačka i propagira slobodu medija, a sad je na potezu da to potvrdi na primeru “Vesti”.

Nacionalni značaj

Vladimir Matijević, predsednik FK Tempo, Frankfurt, Nemačka

Mislim da država Srbija, odnosno naša matica mora više da obraća pažnju na svoje ljude u dijaspori, pa tako i na naše jedine dnevne novine. Opstanak “Vesti” je od državnog značaja.

1 COMMENT

  1. Drzava Srbija treba pomoci listu Vesti,ako im stvarno stalo do svojih gradjana u dijaspori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here