Dubai: Zatvoren Burdž Kalifa, najveći soliter na svetu

0

 

 Pogled sa vrha: Burdž Kalifa
 

Ne zna se tačan razlog zatvaranja osmatračnice solitera, do sada jedinog otvorenog dela, ali problemi sa električnim instalacijama barem su delom odgovorni. Razlozi zatvaranja se ne znaju, jer vlasnik 1,5 milijardi dolara skupog solitera ne želi dati detalje.

 

Soliter je otvoren 4. januara, na velikoj ceremoniji na kojoj se proslavilo što je Dubai konačno dobio najvišu zgradu na svetu, ali već je ranije bilo pod znakom pitanja da li je otvaranje došlo prerano, s obzirom da ima još puno detalja koje treba "ispeglati".

Do kraja ovog meseca u soliter visok preko 160 spratova trebalo bi da se usele prvi od 12.000 budućih stanara.

Dubai se nadao da će 828 metara visoki soliter  biti velika turistička atrakcija i da će se novac uložen u njega brzo isplatiti od turističkih prihoda, ali i prodaje nekretnina. Gradnja je počela pre izbijanja globalne finansijske krize, koja je uzela snažan danak na taj emirat.

 

"Emaar Properties," firma u čijem je vlasništvu monumentalni toranj, u kratkoj je izjavi za zatvaranje okrivila "neočekivano velik promet", ali je naznačila da bi problem mogao biti i u električnim instalacijama.

 

Zatvaranje Burdž Kalife dolazi u vrlo nezgodno vreme za Dubai, koji petinu svog godišnjeg prihoda ostvaruje preko turizma. Emirat trenutno ima dug od 80 milijardi dolara, koje se ne zna kad će isplatiti. U pomoć im je pristigao Abu Dabi, čiji je vladar pozajmio 20 milijardi dolara, a u njegovu čast je ime solitera promenjeno iz Burdž Dubai u Burdž Kalifa.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here