Dug za struju 63 milijarde dinara

0

"Naplata potraživanja je teška, posebno u poslednje vreme, činimo velike napore i apelujem na potrošače da izmiruju obaveze, jer ćemo doći u situaciju da EPS neće moći da funkcioniše, pre svega proizvodnja električne energije a struja je najskuplja kada je nema", rekao je Jovanović.

Govoreći o kategorijama stanovništva, koje zbog lošeg socijalnog i ekonomskog stanja, nemaju od čega da plate struju, Jovanović je istakao da "EPS insistira na socijalnoj karti".

 

Ljudi su u toliko teškoj situaciji, da nemaju od čega da plate struju: Životije Jovanović
 

"EPS je spreman da nekim kategorijama domaćinstava daje besplatno struju, to bi bilo prihvatljivije, nego što se sada radi", rekao je Jovanović i dodao da očekuje da će "do jeseni biti napravljena socijalna karta na kojoj radi Ministarstvo rada i socijalne politike".

U prva tri meseca ove godine, naplata je iznosila 88 odsto, što znači da se svakih mesec dana ukupna potraživanja EPS povećavaju za 12 odsto što će, kako je ocenio, dovesti do velikih problema.

Jovanović je dodao da su dugovanja veća kod potrošnje domaćinstava i najavio "rigorozne mere" protiv neplatiša, "isključenja, tužbe, blokade računa privrednim subjektima".

Najlošija naplata je u opštinama na jugu Srbije, napomenuo je on i istakao da su "naplata potraživanja i sprečavanje neovlašćene potrošnje (krađa) struje, prioriteti EPS u nardenom periodu".

Jovanović je ocenio, da ukoliko dođe do oživljavanja proizvodnje, "što je neminovno", Srbija će biti u problemu da obezbedi dovoljno električne energije i neophodna su ulaganja u proizvodnju ali i u "temeljitu rekonstrukciju mreže na dosta mesta u Srbiji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here