Vesti
Članovi organizacije SOYA s episkopom Siluanom, sveštenstvom i monaštvom

Sve dok bude mladih koji su spremni da čuvaju i neguju svoje nasleđe, veru, tradiciju i istoriju na ovim prostorima, biće i srpske zajednice na Petom kontinentu. Među lučonošama u očuvanju srpstva i pravoslavlja već godinama je Organizacija srpske pravoslavne omladine u Australiji – SOYA Youth Ministry.

Ovi mladi ljudi, koji su nasledili obavezu i privilegiju da nastave ono što su započele generacije pre njih, okupili su se prošle subote u manastiru Svetog Save Novi Kalenić u Holu pored Kanbere, gde ih je dočekao episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Na ovo pokloničko putovanje i duhovni razgovor s vladikom, sveštenstvom i monaštvom, zaputilo se pedesetak članova organizacije SOYA iz Sidneja, Melburna i Kanbere.

„Dan je započeo molitvom u svetom hramu, i to akatistom ispred kopije čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice Hilandarske, koji je pročitao episkop Siluan uz molitveno učešće protojereja Gorana Ćećeza, monaške obitelji i svih prisutnih“, objavila je Mitropolija.

Vladika je omladini govorio o značaju naših manastira i monaštva i o iskonskoj potrebi za njihovo očuvanje na ovvim prostorima.

„Nakon blagoslova i dobrodošlice od strane Episkopa Siluana, prešlo se na lagano posluženje, a zatim na duhovni razgovor o značaju monaštva i manastira za život Crkve, kao i samoj pojavi monaštva, kao i potrebi duhovne obnove naših manastira na Petom kontinentu, koji je sadržajno i inspirativno predvodio i izlagao Episkop Siluan. Posle su usledila pitanja i razgovor sa omladinom.

Omladina pozdravlja vladiku
Zajednički ručak u manastirskoj trpezariji

Dan se završio u slavu Božiju i na radost svih učesnika uz želju da se nastavi sa ovakvim okupljanjima u našim svetinjama“, zaključuje se u objavi na stranici Mitrpolije australijsko-novozelandske.

Takođe, najavljeno je i da će naredni susret i nastavak duhovnih razgovora biti upriličen u manastiru Svetog Save u Ilajnu, u Viktoriji, a datum održavanja biće objavljen uskoro. Svakako da bi bilo i lepo i korisno da ovakvim susretima prisustvuje što više srpske omladine iz svih delova Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here