Duhovno pojanje ukrasile rukoveti

0

Mokranjcu u čast: Hor Heruvim

 

Koncert se sastojao iz dva dela. Prvi je obuhvatio numere duhovne muzike pevane na crkvenoslovenskom jeziku, te je publika čula numere "Tebe Boga hvalim", Iže heruvimi "Opela" i mnoge druge. 

 

Svaka od ovih kompozicija ima posebno mesto u širokom opusu pravoslavne duhovne muzike. Publika je uživala i u drugom delu koncerta, slušajući rukoveti slavnog Mokranjca.

 

Sveštenik domaćin

– Volim crkvenu i horsku muziku. Koncert nas je sve ostavio bez daha, rukoveti, duhovna muzika, Oliverino dirigovanje. Smatram da bi bilo dobro da i Švajcarci imaju bolji uvid u našu ovakvu muziku, našu liturgiju, kako protestanti, tako i katolici -rekao je za naš list jedan od posetilaca koncerta Vladeta Radivojević.

Domaćin koncerta bio je sveštenik dr Emanuel Simandirakis.

Maestralno su izvedene melodije: "Iz moje domovine", Pesme iz Crne Gore, Ohrida, Makedonije, kao i nekoliko isečaka iz ostalih Mokranjčevih rukoveti. Tokom izvođenja rukoveti kao solisti predstavili su se Aleksandar Novaković – bariton, Jasmina Mihajlović – sopran i Nikola Dorić – tenor.

Publika je bila oduševljena, te je hor Heruvim tri puta vraćan da peva na bis, i svaki put su izveli po još jednu Mokranjčevu rukovet.

– Veoma sam zadovoljna što smo obeležili koncertom ovaj veliki jubilej. Ovo je prvi put da naš hor izvodi Mokranjčeve kompozicije i oduševio je publiku – rekla je dirigent Olivera Sekulić-Barać i dodala:

– Srećna sam što sam uspela da okupim ovako divne ljude, profesionalne pevače i da ih dovedem u Cirih. Iako su uvek prisutni finansijski problemi. Vidim da je naš narod zainteresovan za ovakav vid predstavljanja Srbije u svetu, što smatram pozitivnim iskorakom. Hor Heruvim pevao je i u srpskoj crkvi u Belpu za vreme parastosa Mokranjcu – kaže Olivera.

 

Gosti

Bio je to lep povod da se na jednom mestu okupe predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije, generalni konzul Zoran Jeremić, konzul Radivoje Radojević, vicekonzul Predrag Mandić, počasni konzul Ruske Federacije u Cirihu Karl Ekštajn. Na koncertu je bio i verni prijatelj pravoslavlja u Cirihu dr Peter Vitver, kao i mnoge druge zvanice iz srpske dijaspore.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here