EPA-EFE/Igor Kupljenik
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je njegov predlog bio da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

– Smatrao sam da je to najpšteniji odnos prema biračima koji su pre godinu i po dana izlazili na birališta i dali poverenje aktuelnoj vlasti. Rekao bih da u ovom trenutku ne postoji raspoloženje među parlamentarnim partijama za taj scenario. Dakle izgleda mi da je ipak najrealnije da ćemo u Crnoj Gori tokom narednih godinu dana imati manjinsku vladu, a verujem da će jedan od najvažnijih njenih zadataka biti priprema za parlamentarne izbore koji će nakon toga uslediti – rekao je Đukanović za albansku MCN TV.

Novinarka je konstatovala da je Demokratski front (DF) upozorio na proteste i na blokade puteva, samo dve godine nakon protesta izazvanih Zakonom o slobodi veroispovesti. Ona je pitala Đukanovića “da li je to kriza koja je uvezena ili kriza koja odražava unutrašnju podelu u društvu”.

Đukanović je kazao da su podele koji se registruju u Crnoj Gori veoma istorijski ukorenjene i da se nažalost u svakoj kritičnoj situaciji one samo dodatno straste i stvaraju utisak potencijalne političke nestabilnosti.

– Na sreću možemo da kažemo da je Crna Gora ipak pokazala visok nivo demokratske odgovornosti i demokratske zrelosti i da je tokom prethodnih 30 godina uspjela da izbegne svaki takav izazov da sačuva političku stabilnost i da stvori pretpostavke za dinamičan demokratski i ekonomski razvoj. Kada govorimo o uticajima sa strane tih uticaja je uvek bilo, ima ih i sada. Pokušava se izazvati nestabilnost u Crnoj Gori ali do sada je to bilo neuspešno, biće neuspešno i sada i vratiće se kao bumerang onima koji pokušavaju da indukuju nestabilnost u Crnoj Gori – rekao je on.

Kazao je da kada se pravi poređenje sa protestima od pre dve godine na temu Zakona o slobodi veroispovesti, poslužio bi se Heraklitovom istinom “ne možete dva puta biti u istoj vodi”.

On je poručio da je Srpska pravoslavna crkva uspela u manipulaciji da Zakon o slobodi veroispovesti donesen krajem 2019. godine predstavi kao “krađu imovine”, kao da je upravo ona dovela do promene raspoloženja u biračkom telu 30. avgusta 2020. godine.

– Kao rezultat toga prethodnih godinu i po dana smo imali vlast koju je najtačnije opisati kao kleronacionalističku, prosrpsku i prorusku – kazao je Đukanović.

2 COMMENTS

  1. Daj da se dignemo i izbacimo ovog diktatora. Da se lepo usvojimo sa Srbijom i dobijemo jednog pametnog i demokratskog presednika kao sto je Vucic…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here