pixabay.com

Đumbir ima veoma dugu istoriju upotrebe u raznim oblicima tradicionalne i alternativne medicine.

Pomaže u borbi protiv prehlada i gripa, obaranju povišene temperature, deluje protivupalno, umiruje nadražajni kašalj, pomaže kod trudničkih mučnina, problema sa varenjem. Postoje istraživanja prema kojima đumbir deluje i na smanjenje nivoa šećera u krvi i lošeg holesterola, kao i da sprečava nastanak tromba.

Jedinstveni miris i ukus đumbira potiču od njegovih prirodnih ulja, od kojih je najvažnije gingerol. Gingerol je glavno bioaktivno jedinjenje, odgovorno za mnoga lekovita svojstva đumbira.

Prema istraživanju, gingerol ima moćne antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Na primer, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, što je rezultat prekomerne količine slobodnih radikala u telu.

Đumbir je prepun antioksidanata, jedinjenja koja sprečavaju stres. Oni mogu pomoći vašem telu da se bori protiv hroničnih bolesti poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i bolesti pluća. Đumbir se najviše koristi kao lek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se oseti jeza, drhtavica i drugi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

U istraživanju iz 2015. godine, koja je obuhvatila 41 učesnika sa dijabetesom tipa 2, konzumiranjem dva grama đumbira u prahu svakog jutra na prazan stomak, smanjili su šećer u krvi za 12 odsto.

Takođe je dramatično poboljšao hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročni nivo šećera u krvi. HbA1c je smanjen za 10 odsto tokom perioda od 12 nedelja.

Zabeleženo je smanjenje odnosa apolipoprotein B / ApolipoproteinA-I za 28 odsto i smanjenje malondialdehida (MDA) za 23 odsto, što je nusprodukt oksidativnog stresa. Visok odnos ApoB / ApoA-I i visoki nivoi MDA glavni su faktori rizika za srčana oboljenja.

Međutim, imajte na umu da je ovo bila samo jedna mala studija. Rezultati su neverovatno impresivni, ali ih je potrebno potvrditi većim istraživanjima pre nego što se daju bilo kakve preporuke.

Ovaj savet odnosi se na umereno konzumiranje đumbira, a prilikom kontrole i određivanja terapije svakako se posavetujte sa lekarom o načinu korišćenja đumbira.

Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, pa se njegova konzumacija ne savetuje pacijentima na antikoagulantnoj terapiji.

Uzimanje đumbira zajedno sa lekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here