Dužnicima se crno piše?!

0

Za Australijance prošlo vreme lagodnog života i uzimanja kredita (Foto: Ilustracija)
 

Ovo uključuje i oko 600.000 ljudi koji su u kategoriji "visokog do ekstremnog rizika" da više neće moći da izmiruju dugove. Zabrinjavajuće procene nalaze se u najnovijoj analizi podataka o zaduženjima Ozija koje je sprovela specijalizovana agencija Veda.

U završnici studije, Veda je pozvala stanovništvo da se jave za proveru pojedinačne kreditne sposobnosti. Svaki od milion učesnika ankete ocenjivan je poenima do 1.200, zavisno od toga da li je u opasnosti ili ne.

Prema novim propisima, kreditni dosije svakog Australijanca registruje kao problem svaku ratu neotplaćenu duže od 14 dana. Taj rep onda ljude prati niz godina.

 

Rejting

Izvršna šefica Vede Nerida Sezar ističe da dobar kreditni rejting za podnosioca zahteva znači da može da od zajmodavca traži povoljnije uslove.
Analiza pokazuje da su osobe u tridesetim i četrdesetim godinama u kategoriji onih koji su u najvećem riziku da im poverioci pokucaju na vrata u sledećih 12 meseci.

Nacionalni prosek ocena kod Vede iznosio je 760. Poređenja radi, ako korisnik kredita dobije samo 200 bodova, to znači da ima 50 odsto šanse da će u roku od 12 meseci zapasti u teškoće sa plaćanjem.

Pre nego što su, u martu, novi propisi o proveri kreditne sposobnosti stupili na snagu, kreditni izveštaji o pojedincima pružani zajmodavcima pri proveri podnosioca zahteva za kredit, sadržavali su jedino negativne informacije, kao što je bankrot ili isplata zakasnela duže od 60 dana.

Novi režim, međutim, mnogo je sveobuhvatniji i nemilosrdniji – izveštaj o podnosiocu zahteva za kredit sadrži mesečne izvode sa isplatama zajmova i kreditnim karticama i zakasnela plaćanja u vremenu dužem od 14 dana.

U SAD, recimo, gde se ozbiljne kreditne provere rade već godinama, zajmodavci se pri proceni sigurnosti svojih para koriste ocenom kreditne sposobnosti, podacima o primanjima, zapošljavanju i načinom na koji se dotle podnosilac zahteva za kredit odnosio prema svojim obavezama. Amerikanci sa lošijom ocenom kreditne sposobnosti plaćaju veću kamatu od drugih.

U Vedi ističu da detaljni izveštaj o nečijoj kreditnoj sposobnosti može biti i od pomoći. Recimo, ako je neko ranije registrovan kao loš platiša, a kasnije počeo da redovno otplaćuje, to banku može da uveri da je postao odgovorna osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here