Pexels

Želja za slatkim je stvarna, ali razlozi ovde nisu samo psihički, već i prilično fizički.

Što više šećera jedete, vaše telo želi više šećera – tako da to postaje ciklus bez kraja. Ali postoje dva jednostavna trika pomoću kojih možete da se rešite želje za šećerom.

Prvi se odnosi na mirise. Studija u kojoj su naučnici testirali različite mirise kako bi videli da li određeni mirisi mogu da smanje želju za čokoladom i drugom slatkom hranom i pićima došla je do zanimljivog rezultata.

Od sviһ učesnika, oni koji su nosili flaster sa mirisom vanile na ruci pokazali su najveći gubitak težine. Prema studiji, vanilija je pomogla ovim ljudima da bolje kontrolišu šta jedu i podržavaju pozitivne promene u isһrani. To može da bude zato što miris izaziva oslobađanje serotonina, koji može da smanji glad. Tako da možete imati pri ruci parfem ili sprej od vanile i mirisati ga.

Još jedan životni trik je takođe jednostavan. Umesto da posegnete za slatkom poslasticom, uzmite narandžu, grejpfrut ili bilo koji drugi omiljeni citrus i grickajte ga.

Studija je pokazala da dva flavonoida u ovom voću (naringenin i hesperidin) mogu pomoći u balansiranju nivoa šećera u krvi. Smanjivanjem količine insulina potrebnog za održavanje ove ravnoteže, manja je verovatnoća da ćete osetiti želju za slatkom hranom.

1 COMMENT

  1. Moja zena je gora od deteta, kad se vratim sa posla uvek pita jesi li kupio sta slatko a od garderobe sve joj tesno.Lako je za garderobu sad hoce na nano kliniku da radi neke estetske intervencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here