Dve godine od secesije Kosova i Metohije

0

Kosovski Albanci su deklaraciju o nezavisnosti usvojili 17. februara 2008. godine aklamacijom u privremenoj skupštini, kojoj nisu prisustvovali srpski poslanici, niti šef Privremene uprave UN i komandant Kfora.
 

Deklaracijom je Kosovo proglašeno nezavisnom i suverenom državom, "formiranom na osnovu plana Martija Ahtisarija", koji nikada nije razmatrao Savet bezbednosti UN, niti ga je Srbija prihvatila.

Zatražio od Ban Ki-muna da raspusti privremenu Skupštinu Kosova: Boris Tadić

 

 

U tekstu od 12 tačaka, koji je pročitao predsednik privremene kosovske vlade Hašim Tači, pisalo je da će "nezavisno Kosovo biti demokratsko i multietničko društvo" koje će nadgledati misija Evropske unije.
 

Dan kasnije osam zemalja priznalo jednostranu odluku privremene skupštine, prvo Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija i Senegal.
To je učinjeno i pored najoštrijeg protivljenja vlasti Srbije, a EU je uprkos tome, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, 16. februara odlučila je da na osnovu ranije usvojenog Operativnog plana pošalje svoju misiju na KiM.

Rezolucija o poništavanju protivustavne secesije: Skupština Srbije

 

 

Na zahtev Srbije, koju je podržala Rusija, 18. februara je sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti, na kojoj je predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od generalnog sekretara UN da raspusti privremenu Skupštinu Kosova, a njenu odluku o nezavisnosti poništi.
 

Ban Ki-mun to nije učinio, ali je na zasedanju izjavio da je važeći pravni okvir Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 prema kojoj je KiM deo Srbije.

Odmah povukao ambasadore iz zemalja koje su priznale nezavisnost KiM: Vuk Jeremić

 

Skupština Srbije je odmah održala hitnu sednicu na kojoj su poslanici potvrdili raniju odluku Vlade o poništavanju protivustavne secesije, a šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je odmah povukao ambasadore iz zemalja koje su priznale nezavisnost KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here