pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šumski požari divljaju u delovima Kvinslenda i proteklih dana odneli su dva ljudska života u oblasti Zapadnih dolina. Iako je tek kraj oktobra, vatrogasci već danima vode tešku borbu sa razornom stihijom, a stanovnici gradića Tara i Kogan su od nadležnih državnih službi dobili naredbu da se hitno evakuišu, pošto je zbog požara proglašena vanredna situacija u tom delu zemlje.

Dva tela su pronađena u oblasti mesta Tara ove sedmice, s tim da se veruje da je jedna starija žena preminula od srčanog udara dok se pripremala za evakuaciju, dok je druga žrtva stradala u požaru.

Nadležni iz vatrogasne službe i Službe za hitne intervencije upozoravaju stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i kažu da bi požari koji trenutno bukte na više hiljada hektara zemljišta mogli da potraju i do kraja godine!

– Neću da uvijam, ovo je opasan požar – rekao je inspektor vatrogasne i hitne službe Kvinslenda Voren Bakl.

– Ovo će trajati još dugo, verovatno i do Božića i do početka sledeće godine, u stvari sve dok ne padne kiša. Molim vas, budite strpljivi, ne možemo imati vatrogasno vozilo na svakom ćošku i zato poštujte sva upozorenja koja dajemo. Budite bezbedni i pazite jedni na druge – upozorio je inspektor Bakl.

Vlasti procenjuju da je najmanje 350 ljudi evakuisano u regionu Tare, a još 50 njih iz Milmerana.

Više od 40 požara trenutno gori širom regiona Zapadnih dolina i drugih delova Kvinslenda. Nadležni kažu da je izgorelo pet kuća, ali da su i mnoge druge u neposrednoj opasnosti.

Ekstremni uslovi pogoršani izuzetno toplim vremenom otežavaju gašenje požara. Biro za meteorologiju (BOM) je za danas proglasio upozorenja o ekstremnoj opasnosti od požara za centralni zapad i severozapad Kvinslenda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here