Džaba se Milo umiljavao NATO

0

Širok osmeh za generalnog sekretara NATO: Milo Đukanović i Andres Fog Rasmusen
 

Međutim, britanski novinar Tim Džuda je na svom Tviter profilu pre nekoliko dana opisao atmosferu u crnogorskoj ambasadi u Vašingtonu kao sumornu. "Sumorno je vreme u Vašingtonu, ali i u ambasadi Crne Gore, izgleda da nema ništa od članstva u NATO".

Džuda nije pojašnjavao na čemu zasniva ovakav utisak, ali podseća na reči Džonatana Mura, direktora odeljenja za Jugoistočnu Evropu američkog Stejt departmenta.
 

– Crna Gora ne može da očekuje poziv sa tako velikim brojem nerešenih ubistava i napada na medije – jasan je bio Mur.

Podsetimo, crnogorska vlada je procenila da je upravo kriza u Ukrajini šansa da ta zemlja postane deo NATO, te je tim povodom premijer Milo Đukanović putovao u Vaštington gde se neuobičajeno oštro izjašnjavao o potezima ruske vlade prema susednoj Ukrajini.

 

Usledile su i sankcije Crne Gore Rusiji, koje, iako po obimu sasvim simbolične, ipak pokazuju da mala evropska država pokušava da akutnu krizu i oživljavanje ideje širenja NATO iskoristi da joj se možda malo i progleda kroz prste.
 

Iako u Crnoj Gori postoji značajan otpor priključenju alijansi, vlada je procenila kako bi to na spoljnopolitičkom planu donelo daleko više koristi nego štete. Problem je što Vašington na prilike ne gleda isto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here