EPA/Sedat Suna

Turska je smenila guvernera Centralne banke Murata Četinkaju zbog razmimoilaženja vlade i banke, usled ekonomskog pada, nestabilnosti turske lire i visoke inflacije.

Četinkaja je vršio funkciju guvernera od aprila 2016. godine, a na tu poziciju je, prema naredbi predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, postavljen dosadašnji zamenik guvernera Murat Ujsal.

Za sada nije objavljen zvaničan razlog za otpuštanje Četnikaje, ali se na tržištu u poslednje vrijeme spekulisalo o tome da bi on mogao biti otpušten zbog odbijanja da smanji kamatne stope.

Neimenovani zvaničnik turske vlade izjavio je da je Erdogan stalno izražavao nezadovoljstvo zbog kamatnih stopa, a banka je prošlog meseca odlučila da ih trajno zadrži.

Prethodne nedelje statistički podaci pokazali su da je inflacija u junu usporila na najniži nivo u toku godine, uglavnom zahvaljujući padu cena hrane, čime se otvorila mogućnost za prvo snižavanje kamatnih stopa u toj zemlji još od prošlogodišnje krize nacionalne valute.

Analitičari očekuju da bi turska centralna banka mogla da olabavi monetarnu politiku na sastanku 25. juna ako liru ovog meseca ne ugroze pretnje američkim sankcijama zbog toga što zvanična Ankara kupuje ruski raketni protivvazdušni sistem S-400.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here