pixabay.com

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo rekordnih 748 novozaraženih i četiri smrtna ishoda.

Trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ima 3.210, od kojih je 441 pacijent na bolničkom lečenju.

Od tog broja na respiratoru je 27 pacijenata.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak kaže da je zabrinut zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, koji je danas više od 740, ali dodaje da je to slučaj i u celoj Evropi.

Capak je rekao da Hrvatska ne želi negativni scenario nekih zemalja poput Češke, gde je broj novozaraženih sa 500, kako je rekao, “skočio” na preko 2.000 u par nedelja.

Ne isključujući mogućnost da je Hrvatska već došla do eksponencijalnog rasta, Capak kaže da se još razmatraju mere mogućeg skraćenja trajanja samoizolacije. Dodao je da je veliki broj novozaraženih upravo od onih koji su bili u samoizolaciji, što znači da se velik deo obolelih regrutuje od onih koji su bili u kontaktima.

Precizirao je da u trenutku kada je broj novozaraženih više od 740 svaki od njih ima pet kontakata, neki 10, a neki i više, jasan je Capak.

– Izračunajte koliko je to ljudi koje bi trebalo kontaktirati i reći im da idu u samoizolaciju, to je nemoguće sa 100 epidemiologa. Zato kreiramo jedan predlog, da sami oboleli obaveste svoje kontakte – naveo je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here