Ekstazi opasniji od spida i “meta”

0

Studija o smrtnim slučajevima vezanim za stimulatiivna sredstva u Britaniji između 1997. i 2007. godine je pokazala da su osobe koje su umrle posle uzimanja "ekstazija" uglavnom mlađe i zdravije od onih koje su umrle od amfetamina, preneo je Rojters.

Vođa istraživanja Fabricio Skifano ističe da ovakav nalaz brine, jer su baš mladi najskloniji korišćenju "ekstazija". Skifano i njegove kolege su utvrdili da je u toku istraživanja zbog uzimanja amfetamina i metilamfetamina (kao što su "spid" i "kristalni met") umrlo 832 Britanaca, dok je posle uzimanja "ekstazija" umrlo 605 osoba.

Skifano napominje da mladi ljudi starosti od 16 do 24 godine izgleda pate od "ekstremnih posledica" posle uzimanja znatnije doze "ekstazija", ali još nije jasno zašto.
 

On napominje da su "ekstazi" i amfetamini vrlo slični i da predstavljaju deo iste farmakološke grupe, ali da "ekstazi" očigledno ima neku specifičnu toksičnost. Osim toga, može se pretpostaviti da je mozak mladih ljudi, koji je u 16. i 17. godini još uvek u razvoju, osetljiviji na dejstvo "ekstazija".

"Ekstazi" je trenutno u Britaniji rangiran kao jedna od najopasnijih droga A klase, uz heroin i kokain.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here