Emocije su misli u boji

0

Radomir Jovanović

On u američku terminologiju uvodi novu reč "pojam", koji postavlja kao univerzalnu pokretačku snagu.

 

Životni poziv 

– Moja profesija je moj život, jer kada sam se opredelio za ovu profesiju znao sam da ću biti lekar do kraja života. Imam izuzetno dobar kontakt sa svojim pacijentima, a siguran sam da će im i ova knjiga pomoći, u održanju samopouzdanja, očuvanju zdravlja, poboljšanja zdravstvenog stanja i izbegavanja stresa – kaže dr Jovanović.

– Sve je nekako počelo kada su otkrivene fascinantne fotografije zemlje iz svemira, napravljene teleskopom, i kada sam shvatio da smo kao ljudi tehnološki veoma napredovali, sposobni da vidimo različite galaksije i svemirsku prašinu, ali da još uvek nismo mnogo odmakli od početnih saznanja o tome na koji način mi razmišljamo i osećamo – kaže dr Jovanović, čija je knjiga promovisana u kafe-knjižari "Bubamara".

– Tada sam počeo sa istraživanjima, iščitavanjem literature i od početka bio zaokupljen krugom, kao formom koja preovladava u univerzumu, koja je dominantan oblik različitih predmeta, pa sam tada i došao do "pojma", koji je u mojoj definiciji kompletna slika ili mozaik nečega ili nekoga što može biti viđeno spolja ka unutra i iznutra ka spolja.

Dr Jovanović ističe da je za njega "pojam" osnovna jedinica procesa mišljenja, sa svim senzornim informacijama koje su u njemu pohranjene.

 

– Nakon istraživanja procesa mišljenja, stigao sam i do osećanja i utvrdio da su

Čovek renesanse

Dr Radomir Jovanović je rođen u Oreovici kod Požarevca, 1975. je završio Medicinski fakultet u Nišu, a u Ameriku je stigao 1977. i ovde je od 1984. godine lekar. Zaposlen je u Union Health Service u Čikagu i lekar je mnogim našim sunarodnicima. Za njega kažu da je čovek renesanse, koji se bavi slikarstvom, pronalazaštvom, naučnim istraživanjima.
Knjigu je posvetio supruzi Leli i sinovima Aleksandru i Adamu.

 

 

emocije procesovana osećanja, odnosno procesovani impulsi koji stižu u ljudski mozak, tu su provereni i zabeleženi i u zavisnosti od vrste izazivaju zadovoljstvo ili neprijatnost. Zato kažem da su emocije obojene misli i da mogu biti prijatne ili neprijatne, treća grupa ne postoji. Nadam se da će ova knjiga pomoći da se usvoji novi pogled na proces razmišljanja i osećanja.

Dr Radomir Jovanović detaljno se bavio višeslojnim istraživanjima ove kompleksne problematike i nastojao da utvrdi određena pravila.

– Naše emocije i danas se opisuju kao i pre 20 vekova, nismo mnogo novog u tome kroz nauku utvrdili. U tehnologiji smo otišli daleko, ali još uvek nismo objasnili način na koji razmišljamo. Zato sam želeo da utvrdim neka pravila, pa je glavna tačka iznalaženje principa ili šablona prema kome mi razmišljamo i osećamo. I pravilo postoji, ono je generalno pravilo, ja ga nazivam "pojam" i ono objašnjava način na koji razmišljamo, osećamo i kako se ponašamo kao socijalna bića u okruženju.

Autor ističe da je siguran da će ova teorija naići na interesovanje stručne kritike i na razgovore o novouvedenom terminu.

– Knjiga se bavi nastankom ljudskog organizma, njegovim razvojem, ekspanzijom i umiranjem i na tim primerima veoma je lako razumljiva – ističe, pored ostalog, dr Jovanović. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here