EPA/Julien Warnand
Evropski parlament

Spoljnopolitčki komitet Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zemlje sa sankcijama EU protiv Rusije.

Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU, navodi se u tekstu.

Tim izveštajem se traži da se preispitaju svi fondovi EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da “svi rashodi Evropske unije budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju AFET se ističe da nema alternative za zamenu proširenja, kao i neophodnost da se EU reformiše u donošenju odluka oko proširenja, te da bi pristupni pregovori trebalo da budu završeni do kraja tekuće decenije.

Autor izveštaja, evropski poslanik Tonino Picula je posle glasanja izjavio da EU mora ostati otvoren projekat, ako želi da se razvija kao uticajan model saradnje između demokratija na globalnoj sceni.

Unija treba da pronađe efikasniji mehanizam za prevazilaženje trenutnih unutrašnjih i spoljnih prepreka. Međutim, reforma EU može i mora da ide ruku pod ruku sa njenim daljim proširenjem. Ovi ciljevi nisu kontradiktorni. Naš odgovor mora biti principijelna, sveobuhvatna, brza i efikasna nova strategija proširenja, naveo je Picula.

Izveštaj će biti razmatran na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, a usvajanjem dobija status rezolucije, koja nije politički, niti zakonski obavezna za države članice EU, kao ni ostale evropske institucije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here