Hadži Marko Vujičić
Pećka patrijaršija

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na severu KiM, kao i u Velikoj Hoči, ukazujući na to da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod.

U saopštenju eparhije navodi se da kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na tim prostorima, ne može ravnodušno da gleda na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu da podstaknu srpski narod na iseljavanje.

“Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist”, upozorili su iz eparhije.

Eparhija apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu.

Istovremeno očekuju od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na preostale pripadnike srpskog naroda, koji postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu pretnju – da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.

Eparhija izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na Kosovu i Metohiji na najnižem nivou u poslednjih 20 godina i sve poziva na mir i uzdržanost. Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice, poručuju iz eparhije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poslao je danas kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinarija “Petrović” oduzme 40.000 litara vina.

6 COMMENTS

  1. Crkva Nije Produzeca,ni Skladiste vina ,naravno da Konrabanda vinom je Zabranjena svugde.
    Srbi o Albanci svi Bèze od Kosova nema tu zivota za nikoga.

    • Dodik je prije 10 godina pozivao Srbe sa Kosova da se nasele u Republiku Srbsku.To ce na kraju tako da bude,a onda ce Srbi da ga proglase Kraljem.Zar niko ne vidi da su svi Srbski presjednici bili smjenjivani i u Republici Srbskoj i Srbiji samo je on ostao jos uvijek.A svi znamo kako je dosao na vlast,a zadatak jos nije gotov i on jos treba Medjunarodnoj zajednici da preko njega unistava Srbski narod.

  2. Opstali smo mi i pod NATO bombama…mnogo Srba jima imovinu na KiM koja treba da im se vrati…Kurti se ponaša kao siledzija…tu je i rezolucija 1244…

  3. Gospodjo Nena,izgleda da nisi vital tu rezoluciju 1244,Bas Tom rezolucijom smo izgubili i Jugoslaviju i Srbiju,Tako i ovako, Lazu nas Kosovo nikad Nije Bilo Nase .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here