Episkop Artemije tužio novinare “Blica”

0

Advokat Dragutinović je na konferenciji za novinare pročitao tužbu protiv novinarke Željke Jevtić iz Beograda i dopisnika "Blica" sa Kosova i Metohije Nedeljka Zeaka, i naveo da takvu optužbu protiv vladike Artemija nije izrekao ni Sveti arhijerejski sinod SPC koji je episkopa raško-prizrenskog privremeno razrešio dužnosti.
 

Tužio novinare: Vladika Artemije

Objasnivši da je prema Ustavu SPC raskol najteži prestup i podrazumeva odvajanje od tela Crkve što se u Eparhiji raško-prizrenskoj nije desilo, Dragutinović je rekao da "niko nema pravo da donosi takve zaključke pre nego što bude sproveden istražni postupak i o tome svoj stav iznese Arhijerejski Sabor, kao najviše upravno telo SPC".
 

Tema konferencije za novinare bio je odnos medija prema SPC, posebno u slučaju Eparhije raško-prizrenske, i njihovim tumačenjima Ustava SPC za čiju je primenu, kako je rečeno, takođe nadležan Sabor dok "Sinod sudi samo u prvoj instanci i samo je pokretač u sporovima".
 

Na konferenciji su govorili i profesor Univerziteta u Nišu i Kosovskoj Mitrovici i upravnik Centra za crkvene studije Dragiša Bojović i asistent Pravng fakulteta iz Kragujevca Zoran Čvorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here