Episkop Sergije od 7. septembra

0

 

Iguman manastira Rmanj u Martin Brodu arhimandrit Sergije Karanović, novoizabrani episkop Eparhije srednjoevropske Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva Nemačku, trebalo bi 26. jula da bude hirotonisan u čin vladike, u Sabornoj crkvi u Beogradu. Očekuje se da on 7. septembra bude ustoličen u episkopski tron u eparhijskom sedištu, srpskom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru kod Hildeshajma, rečeno je "Vestima" u Patrijaršiji SPC.

Knjiga pouka za đakone

Arhimandrit Sergije Karanović, autor je više teoloških studija, a objavio je i knjigu pod naslovom "Kako priliči služiti đakonu sa arhijerejem". Ovo štivo donosi odgovore na mnoga praktična pitanja iz pravoslavne liturgike o službi i ulozi đakona na Svetoj arhijerejskoj liturgiji i predstavlja želju autora da pomogne novim rukopoloženim đakonima i onima koji se spremaju za rukopoloženje kako da služe liturgiju sa vladikom. Kao sabrat, a zatim i kao iguman manastira Rmanj, učestvovao je u obnovi ove svetinje i radio na unapređenju duhovnog života u Martin Brodu. Bavi se takođe ikonopisom. Svojevremeno je organizovao i radionicu za izradu svešteničkih odeždi.

 

– Patrijarh Irinej (Gavrilović) lično je već blagoslovio arhimandrita Sergija kada su 12. juna on i njegov trenutno nadležni episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita bili primljeni kod Njegove svetosti, shodno tradiciji da poglavar SPC organizuje prijem novoizabranom episkopu – pojašnjavaju u patrijarhovom okruženju.
Istog dana novoizabrani episkop srednjoevropski sreo se u Novom Sadu sa Robertom Colićem, umirovljenim frajburškim nadbiskupom i bivšim predsednikom rimokatoličke Biskupske konferencije Nemačke. Prijem za monsinjora Colića upriličio je vladika bački Irinej Bulović.
Planirano je da predstojeći čin hirotonije, odnosno molitveni priziv Svetog duha na novog arhijereja Sergija, pedvodi patrijarh Irinej uz sasluženje više srpskih vladika, sveštenika i monaha. Tom prilikom novom episkopu biće predata i arhijerejska znamenja: arhipastirski štap, panagija (zlatni lanac sa likom Bogorodice) i mitra, odnosno vladičanska kruna koja simboliše Isusov trnov venac.
Novoizabrani episkop Sergije, rođen je 1975. godine. Roditelji mu nisu živi. U Australiji ima sestru Daliborku, udatu Milić, i sestriće Luku i Vasilija, koji žive u Melburnu.
Završio je Bogoslovski fakultet u Solunu. Govori grčki i služi se nemačkim jezikom, koji je učio na Institutu u Regenzburgu od 1996. do 1998. godine. Trenutno je postdiplomac na teološkim studijama u Foči. Potiče iz čuvene srpske svešteničke loze Karanović, jedan od predaka mu je i poznati pop Đoko Karan Karanović, vojvoda iz Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878).

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here