EPS traži poskupljenje od 10 odsto

0

 

Cebalović je istakao da je korekcija cene struje potrebna da bi Srbija u narednim godinama imala dovoljno električne energije.

U Agenciji za energetiku je potvrđeno da je već stigao zahtev EPS-a za poskupljenje struje, koji će posle razmatranja biti upućen Ministarstvu energetike, tako da bi se taj zahtev mogao naći pred Vladom Srbije naredne nedelje.

Struja je poslednju put poskupela u avgustu 2008. godine u proseku za oko osam odsto i trenutno iznosi 4,5 evro centi po kilovat času.

Prema Cebalovićevim rečima, najavljena korekcija nije poskupljenje struje, dostizanje nekih tržišnih cena, već samo pokušaj da se EPS vrati gde je bio u avgustu 2008. godine.

"To je samo usklađivanje cene struje sa inflacijom i kretanjem kursa dinara, jer je u avgustu 2008. godine, kad je bila poslednja korekcija cene struje, prosečna cena kilovat sata bila 5,9 evro centi, a danas je, 16 meseci kasnije, oko 4,5 evro centa" rekao je Cebalović.

On je istakao da sa korekcijom cene od 10 odsto u januaru i 10 odsto u julu, koje će EPS zatražiti, prosečna cena kilovat sata EPS-a treba da bude 5,3 evro centi, što još uvek nije onaj nivo cena struje od pre 16 meseci.

 

Takođe, u Agenciju za energetiku stigao je i predlog "Srbijagasa" za sniženje cene gasa, koji bi trebalo da stupi na snagu posle Nove godine.

Cena gasa za domaćinstva od januara 2010. trebalo bi da bude snižena sa 31 na 27 dinara po kubnom metru, najavio je krajem novembra direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Prema postojećoj proceduri, predlog poskupljenja struje usaglašava se u nadležnim ministarstvima, a zatim upućuje Vladi Srbije da ga odobri.

"Da je u poslednjih 16 meseci zadržana realna cena kilovat sata na nivou iz avgusta 2008. godine, prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara," rekao je on i dodao da u skladu sa metodologijom opravdanih prihoda koju je utvrdila Agencija za energetiku, na osnovu koje se proveravaju svi troškovi EPS-a, ta kompanija ima pravo na poskupljenje struje od oko 37 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here