Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je početak izgradnje novog mega-projekta pod nazivom “Kanal Istanbul”. Novi pomorski put doneo bi enormnu finansijsku dobit Turskoj, ali kritike pljušte od samog starta.

Naime, Turska je započela sa tenderskom procedurom za izgradnju kanala na rubu Istanbula. Kanal će povezivati Crno i Mramorno more, severno i južno od Istanbula, i postaće alternativa za Bosfor, jedan od najprometnijih pomorskih prolaza na svetu.

Planirana je rekonstrukcija dva mosta na području gde se očekuje da bude izgrađen kanal Istanbul. Procenjuje se da će projekat koštati više od 12 milijardi dolara. Biće dugačak 45 kilometara.

Glavni cilj ovog projekta je jačanje ekonomije i uspostavljanje pomorskog monopola u tom delu sveta, čime bi pozicija Turske bila zacementirana.

Procenjuje se da će ceo projekat biti gotov za 7 godina, međutim zbog gradnje će biti raseljeno čak 800.000 ljudi. Kritičari, pak, upozoravaju na uništavanje Mramornog mora. Više od 70.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, međutim dozvola je lako dobijena.

Takođe, ovaj projekat bi mogao da ugrozi odnose sa mnogim zemljama, zbog geo-političkog jačanja Turske. Kritičari zameraju Erdoganu da glumi novog Mojsija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here