Erdogan novi predsednik Turske

0

SLAVLJE U ANKARI: Erdoganove pristalice u moru zastava

Rezultati posle prebrojanih 99 odsto glasova pokazali su da je Redžep Tajip Erdogan pobedio na predsedničkim izborima sa osvojenih 52,1 odsto glasova u prvom krugu. Njegov glavni protivnik Ekmeledin Ihsanoglu je dobio 38,8 odsto, a kurdski kandidat Selahatin Demirtas 9,1 odsto glasova.
Erdogan je u nedelju uveče izjavio da su turski građani "pokazali svoju volju" na predsedničkim izborima.

EU: Erdogan kao pomiritelj
Evropska unija (EU) je pozvala juče Erdogana da odigra "ulogu pomiritelja u turskom društvu". "Čestitamo vam na izbornoj pobedi… i nadamo se da ćete odigrati ulogu pomiritelja… kako biste okupili sve zajednice, sva uverenja, sve senzibilitete, sva mišljenja i sve načine života u turskom društvu", navodi se u poruci koju su evropski čelnici Herman van Rompaj i Žoze Manuel Barozo uputili Erdoganu. Oni su ga pozvali da "nastavi da ulaže napore u rešavanju kurdskog pitanja i postizanju rešenja za Kipar".

Uprkos korupcijskim aferama, popularnost aktuelnog premijera objašnjava se činjenicom da je za vreme tri njegova uzastopna mandata Turska ostvarila ekonomski rast i porast životnog standarda. Po ustavu, šef države ima pravo na dva petogodišnja predsednička mandata.
Erdoganovi suparnici optuživali su ga da podriva sekularno nasleđe osnivača nacije, Mustafe Kemala Ataturka, koji je posle propasti Otomanskog carstva utemeljio modernu državu na strogoj odvojenosti religije i države.
Turski premijer je tokom tri meseca učestvovao u skupoj kampanji širokih razmera u blizu 30 gradova.
"Nacionalna volja, nacionalna snaga", bo je njegov glavni izborni slogan sa džinovskih bilborda na skoro svakom ćošku u Istanbulu.
"Ako bog da, biće uspostavljena nova Turska (…) jaka Turska diže se ponovo iz pepela", rekao je na završnom mitingu u kampanji u konzervativnom uporištu Konija u centralnoj Turskoj.
Predsednika Turske je od 1923. do danas birao parlament.
Glavni rival turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana na nedeljnim izborima, Ekmeledin Ihsanoglu (osvojio gotovo 39 odsto glasova), ocenio je predizbornu kampanju ocenio kao "nefer" i "nesrazmernu".Posmatračka misija Oebsa ocenila je takođe da su mediji u Turskoj neuravnoteženo pratili predsedničke izbore, favorizujući premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je pobedio na prvim direktnim izborima za predsednika u toj zemlji. Erdoganova kampanja dominirala je u medijima u Turskoj, za razliku od njegovih protivkandidata. Oebs je naveo da je premijeru "upotreba zvanične pozicije, uz navijačko medijsko praćenje, dala znatnu prednost u odnosu na druge kandidate".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here