EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Rusije Vladimira Putina kako bi razmotrio krizu u Siriji u svetlu zaoštravanja situacije u sirijskoj provinciji Idlib, saopšteno je iz Kremlja.

Kako je navedeno, predsednici su se dogovorili da nastavak dijaloga bude sproveden na nivou ministarstva.

Nešto ranije je Erdogan izjavio da je od početka eskalacije situacije u Idlibu stradalo 14 turskih vojnika. On je zapretio da će napasti sirijske snage čak i van idlibske zone deeskalacije ukoliko se napadi vladinih snaga nastave.

– U poslednjih nekoliko dana poginulo je 14 vojnika, a 45 je ranjeno. Sirijski režim i Rusija ne gađaju teroriste, već uglavnom civile. Cilj je da se okupira taj region, da se nateraju civili da krenu ka turskoj granici. Pokušali smo da delujemo u okvirima sporazuma iz Sočija, međutim niko se nije pridržavao dogovora. Ti napadi su sada usmereni na Tursku – rekao je on.

Erdogan je dodao i da će Turska biti primorana da reaguje u skladu sa situacijom na terenu i da će do kraja februara naterati sirijske snage da napuste zonu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je danas da će turska delegacija u narednim danima otputovati u Moskvu radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu.

Čavušoglu je rekao da je oko milion ljudi raseljeno zbog sirijskih napada. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, kao podršku turskim planovima da nađe rešenje za smeštaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, preneo je Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here