EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Gabrijel Eskobar

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je “pomalo zabrinut” porukama iz Prištine u kojima se kritikuje evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Eskobar je u intrevjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da kod Lajčaka „ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti“.

“Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome”, rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD očekuju da obe strane pojačaju svoju posvećenost i da Priština “pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU”.

Na pitanje šta vidi kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da trenutno nema alternative za dijalog, da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga i pozvao Prištinu da bude konstruktivnija.

Govoreći o merama koje je Evropska unija uvela Prištini, on je rekao da su to posledice.

“Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju”, rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će barem bilateralno Sjedinjene Države moći da rade sa Prištinom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini.

Odrično je odgovorio na pitanje da li postoji rok za to i ukazao da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

1 COMMENT

 1. Ма пусти те приче ,
  Ви све знате шта се ради , и да вам је јасно албанцима сте ви створили и војску и полицију ?
  То по Р1244УН НЕ МОЖЕ.
  А ЗАШТО СТЕ СИЛНО ОРУЖИЈЕ ЗА НАТО ВЈЕЖБЕ ДОВЕЗЛИ И ОСТАВИЛИ албанцима?
  ОНАКО МОЖДА…

  🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here