EU dala ultimatum Rusiji: Nove sankcije ako ne promeni stav

0

EU želi nove sankcije, SAD aplaudiraju: Donald Tusk, Herman van Rompej i Federika Mogerini
 

"Evropski savet spreman je da preduzme nove, značajnije mjere protiv Rusije. Lideri EU naložili su Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana u zavisnosti od situacije na terenu", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima posle sastanka, koji je okončan kasno u subotu uveče.

 

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je posle samita da postoji kontrast između priče da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.
“
"Ako Rusija ne promeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu”", rekao je Barozo.

 

On kaže da u Moskvi treba da misle na strateške posledice vojnog angažmana u Ukrajini, ali da još nije kasno za političko rešenje. On je naglasio da nema vojnog rešenja.

 

Vašington je pozdravio spremnost EU za uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

 

"Sarađujemo sa EU i drugim partnerima i smatramo da Rusiji, koja je odgovorna za ilegalne akcije u Ukrajini, treba da budu uvedene nove ekonomske sankcije", izjavila je portparol Bele kuće Ketlin Hajden.

 

Ona kaže da SAD sa EU pripremaju nove sankcije Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here