pixabay.com

Savet EU usvojio je preporuku za ukidanje privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta.

Na listi zemalja kojima će od sutra biti otvoren ulazak u EU od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora.

Tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U EU navode da je glavni kriterijum za ulazak na listu bio broj potvrđenih novih slučajeva infekcije Covid-19 u poslednje dve nedelje odnosno da prosek inficiranih na 100 hiljada stanovnika bude ”bolji ili sličan” sa prosekom u EU zaključno sa 15. junom.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa poslednjim epidemiološkim podacima.

Poslednji podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze već ukazuju na značajno povećanje broja zaraženih u Srbiji.

Prema podacima od 27. juna prosek u EU je bio 13 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20, Crna Gora 19, Albanija 29, BiH 32, Severna Makedonija 98 i Kosovo 47 zaraženih korna virusom na 100 hiljada stanovnika.

Svetska zdravstvena organizacija je tokom vikenda upozorila na povećani boroj inficirnih u ”najmanje 11 zemalja ili teritorija Evrope”, među kojima su se našle i sve zemlje Zapadnog Balkna sem Srbije i Crne Gore.

U Savetu EU navode da će restrikcije na putovanja u EU nastaviti da se sprovode za sve zemlje koje nisu na ovoj listi.

Dodaje se da će od restrikcija biti izuzeti i građani trećih zemalja koji imaju državljanstvo EU i članovi njihovih porodica, osobe sa trajnim boravkom u nekoj od EU članica kao i putnici koji imaju potvrdu o suštinskoj potrebi da putuju u EU.

Ove preporuke Saveta EU odnosi se kako na 27 članica EU tako i na četiri pridružene članice Šengena Norvešku, Lihtenštaj i Island.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here