pixabay.com

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje.

Dodaje se da “Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obe strane”.

“Visoki predstavnik Džozep Borel spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu”, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polu mere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije

– Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući – napisao je Grenel na Tviteru.

1 COMMENT

  1. Sve ja ovo zajednicka igra Amerike i tkz Kosova*,koja je unapred dogovorena.I termin uvodjenja taksi i termin njihovog ukidanja nisu odluka Pristine,nego im sve doktira\”veliki brat\”.A nasa vlast uporno popusta i uvek je jedan korak iza niih,iako je Srbija na pocetku pregovora imala neuporedivo bolju pocetnu poziciju. Za sve ovo nema logicnog objasnjenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here