Tanjug

Srbija će morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u Evropsku uniju, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je objasnio da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

– U kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će na dan pristupanja Evropskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini – rekao je Stano povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma između Srbije i Kine.

On je dodao da povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim licima nije “novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU”.

Srbija i Kina su danas u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga, potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini.

28 COMMENTS

    • Nikola, mi im se sami podmećemo. Ubismo se trudeći se da ispunimo i moguće i nemoguće uslove ne bi li nas promili u EU.

    • Srbija što se tiče ulaska u EU nema autoriteta A Evropa traži i hoce da gura pravila što do toga nece doci još za makar 100 godina

  1. Kad bude doslo to vreme da se odredjuje dali unija ili drugi mislim bice referendum ja licno cu glasati protiv eu a uveren sam i jos puno puno gradjani ove zemlje dokle lazi i prevare oduzimanje teritorija bobardovanje dosta bre vise

  2. Богами проћи ће много година сарадње са Кином док дођемо на ред за улазак у ЕУ…..а можда се и ЕУ до тада распадне…..зато опуштено….

  3. Znači, imamo pedeset godina fore! Čuj, čevek nas plaši onima, što neće nikad da se desi!Konačno i Srbija da shvati, da je svet malo veći od Evrope, koja nema alternativu! Nego, ima još toga, što Srbija ne sma da uradi, kad je prime u EU!

  4. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

    • To „NATO Srbija“ mozeš odmah da zaboraviš , nikad ima ja a i mnogi drugi neće oprostiti malu Milicu i jos 76 dece koje su pobili 1999e i razrušenu nam drzavu !
      A ti slobodno podrzavaj te moderne SDNAP!

  5. Koja je to demokratija kad ti drugi određuju skim smeš ,a skim ne smeš,praktično postaneš zamorce krupnih EU zlotvora i SAD,koje su direktor EU.

  6. МИ НЕ ЖЕЛИМО У ЕУ.
    Није ми јасно зашто Председник опште и води нашу полику према Европској Унији.

  7. Србија ће се, у име добро-суседских односа, залагати да и ЕУ добије уговор о слободној трговини са Кином.

  8. Na dan prijam naravno da hoce Srbija da prekine ali taj dan nece doci tako da nemorate da se mucite sa ovakve izjave.
    Ali sad dajboze pa bude srbija clanica EU 2089 e onda rostilj bajo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here