pixabay.com
Bosna i Hercegovina

Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije, potvrđeno je za RTRS iz Delegacije EU u BiH.

“Neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i osnovnih ljudskih vrednosti, te ugrožava evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. EU je ujedinjena u svom odgovoru na invaziju i donela je opsežne mere. Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbednosne i trgovinske politike sa politikom EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima sa EU, od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom”, rečeno je u Delegaciji EU u Sarajevu.

Dodaje se da je u petom izveštaju, objavljenom u decembru 2022. godine, potvrđeno da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom, pa je preporučeno da BiH “prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po bezbednost EU”.

Napominje se da Bosna i Hercegovina ima još i bezvizni režim sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom.

“BiH ne izdaje vize na granici. Da bi BiH imala sistem migracija koji dobro funkcioniše u sigurnom okruženju, zemlja mora da se uskladi sa viznom politikom EU”, stoji u tom izveštaju.

Osim po pitanju viza, EU očekuje se od BiH da primenjuje i sankcije EU prema Rusiji, koje su u nekoliko navrata usvajane na nivou Saveta EU u proteklih desetak meseci. Jedan evropski zvaničnik je nedavno rekao da je Bosna i Hercegovina formalno prihvatila sankcije, ali da ih ne sprovodi.

“U poslednjim zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine, u kojima je dodeljen status kandidata BiH, pominje se potreba usklađivanja viznog režima sa EU i primena restriktivnih mera. Iako se Rusija ne spominje imenom, iz konteksta se može zaključiti da se radi o toj zemlji”, pišu “Nezavisne”.

Ambasada Rusije: EU teži da BiH pretvori u koloniju

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu reagovala je na zahtev Evropske unije da BiH, odnosno novi Savet ministara, uvede vize za ruske državljane, ističući da EU postavlja previše zahteva BiH.

U saopštenju Ambasada Rusije navodi da postojeći Sporazum o bezviznom režimu obezbeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dve zemlje.

“Uvereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju”, poručili su iz ruske Ambasade.

3 COMMENTS

  1. Izgleda da se delegacija EU sastoi od razmazenih djecaka iz djecijeg obdanista, koji su odrasli u raskoscu, gdje nije bilo osnovnog vaspitanja djece prema drugima. Ponasaju se agresivno i nasilno prema drugima i trude se da nanesu stete drugima sto vise to su zadovoljniji.
    Takvo ponasanje u civilizovanom drustvu nije pozeljno, pa od takvih treba drzati veliko odstojanje.
    BiH je suverena drzava i nisu joj potrebni diktatori koji bi je upucivali na zlo kako drugima tako i samoj sebi. BiH je civilizovana drzava a ne teroristicka i tako treba i da ostane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here