Preko noći “nova” kičma!

Danas gotovo da nema osobe na planeti koja se ne žali na probleme sa kičmom. Moderno doba je, nažalost, vezalo mnogo ljudi za sto i računar, pa kičmeni stub svakodnevno pati. Muke izazivaju još i razne degenerativne promene, tumori i povrede koji zahtevaju da se legne pod nož.

Starosna granica onih koji imaju problema sa kičmom se pomerila, tako da i mladi, kada bolovi postanu nesnosni, traže pomoć stručnjaka.

Dr Slaviša Zagorac je specijalista ortopedske hirurgije, spinalni hirurg, doktor medicinskih nauka i asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Školovao se u Beogradu i Ulmu, a poslednjih 10 godina se usavršavao na klinikama širom sveta specijalizovanim za hirurgiju kičmenog stuba (SAD, Nemačka, Španija, Italija, Kina).

U Opštoj bolnici Euromedik operiše na kičmenom stubu tehnikama koje mogu da se vide u svim referentnim centrima u svetu (povrede kičmenog stuba, degenerativna oboljenja, tumori). Član je Američkog udruženja za hirurgiju kičmenog stuba (NASS) i Nemačkog udruženja za hirurgiju kičmenog stuba (DWG), kao i prestižnog SMISS i AO spine udruženja.

Za “Vesti” je otkrio koliko su operacije kičmenog stuba danas zastupljene i koliko su sigurne.

– U poslednjih 10 godina hirurgija kičmenog stuba doživljava veliki procvat. Sa jedne strane sve je više onih koji se žale na probleme sa kičmom i žele da se što pre vrate svakodnevnom životu, a sa druge strane došlo je do razvoja dijagnostičkih sredstava (skener i magnetna rezonanca i navigacija) i usavršavanja operativne tehnike, što je doprinelo da su danas operacije na kičmenom stubu izuzetno bezbedne za pacijente i omogućavaju brz oporavak.

Sagovornik “Vesti” ističe da je razlika između nekadašnjih zahvata i savremene hirurgije kičmenog stuba danas veoma uočljiva.

– Danas ona podrazumeva pre svega minimalno invazivnu hirurgiju. To znači da je rez mali, kod operacije diskus hernije on je svega centimetar-dva, operisana osoba isti dan ustaje i hoda, a sutradan ide kući. Nema nikakvih ograničenja, izuzev dizanja težeg tereta naredna tri meseca. Takve su i savremene operacije preloma kičme kod starih, kao i operacije metastaza na kičmenom stubu.

Ističe da moderna hirurgija kičmenog stuba podrazumeva timski rad hirurga, anesteziologa, instrumentarki, fizijatara, fizioterapeuta i sestara na odeljenju, kakav može da se vidi u Opštoj bolnici Euromedik.

– U opštoj bolnici Euromedik držimo se savremenih protokola i u preoperativnom i u postoperativnom periodu. Pacijenti su 24 sata pod nadzorom veoma iskusnih lekara i sestara, a odeljenje gde borave je potpuno prilagođeno njihovim potrebama. U operacionoj sali raspolažemo savremenim rendgen aparatom i endoskopom, a 24 časa su dostupni skener i magnetna rezonanca – objašnjava dr Slaviša Zagorac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here