Evakuisano 25.070 ljudi, elektrane Kostolac i Drmno rade, fale džakovi za pesak

0

Ovako je izgledao Obrenovac pre opadanja vode
 

Kroz prihvatne centre prošlo je 9.000 ljudi, od čega se jedan broj evakuisanih posle evidencije smestio kod rodbine. Evakuacija i dostava hrane i vode ugroženima u Obrenovcu i dalje je u toku.

 

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

 

U saopštenju se navodi da je najteža situacija u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni. Nijedan objekat kopova i termo-elektrane Kostolac i Teko "B" Drmno nije poplavljen, ljudstvo je u pripravnosti, a proizvodnja se za sada
odvija nesmetano. Takođe, odbrambeni nasipi na Savi kod Šapca su stabilni.

 

21:39 – TELEFON – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije otvorilo je još jednu liniju na koju mogu da se jave svi građani koji žele da pomognu ugroženom stanovništvu. Kol centar biće otvoren 24 časa, a preko njega će biti vršena i koordinacija sa drugim državnim organima. Kontakt telefon: je 011/2741-444.
21:00 – KOSTOLAC – Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je stanje kod termoelektrane Kostolac stabilno i da su obezbeđene pumpe koje će vodu koja se izliva vratiti u reku Mlavu. "Obezbedili smo pumpe velikih kapaciteta sa idejom da vodu koja će nadolaziti prebacujemo u Mlavu da se ne bi vršio dalji pritisak na termoelektranu", rekao je Antić.
20:45 – BEOGRAD – Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd potpuno spreman za dolazak poplavnog talasa, saopštila je Gradska uprava.

Vesić je istakao da je postavljeno oko 300.000 džakova sa peskom u dužini više kilometara, na visini od 1,20 do 1,80 metara.

20:40 – PUT – Saobraćaj je obustavljen na putu Mitrovica-Bogatić zbog vode na putu, saopštilo je Javno preduzeće Putevi Srbije. "Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu", navodi se u saopštenju.
20:35 – POMOĆ – Vlada Rumunije šalje Srbiji i Bosni pomoć postradalima zbog velikih poplava o čemu je premijer Viktor Ponta lično razgovarao sa srpskim predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem. Rumunski premijer izrazio je Vučiću saučešće i solidarnost u vezi sa izgubljenim ljudskim životima u ovim najtežim poplavama koje se pamte i obećao prijateljsku pomoć.
20:25 – PRUGA – Železnice Srbije završile su popravku deonice Ratare-Glibovac na pruzi Kusadak-Smederevska Palanka, nakon čega će i mladenovački krak pruge Beograd-Niš biti osposobljen za saobraćaj. Završena je i sanacija strateški značajne pruge Resnik-Stepojevac-Vreoci, a ta deonica "od izuzetnog je značaja kako
bi dizel lokomotiva serije 661 sa generatorom pare iz Kraljeva stigla do Vreoca, odnosno Termoelektrane Nikola Tesla, kao neophodna ispomoć železnice ovoj termoelektrani".
20:20 – KOSTOLAC – Ekipe spasilaca iz Francuske, Češke i Nemačke stigle su u Kostolac i uključili se u odbranu tamošnje Termoelekrane. Spasioci tih evropskih zemalja uz pomoć lokalnog stanovništva istovaraju jake pumpe, kojima će pokušati iz kanala, koji kao prsten uokviruje TE da ispumpaju vodu i vrate je u korito Mlave.
20:13 – MOLBA – Savezu studenata Beograda hitno je neophodno gorivo radi isporuke hrane i vode volonterima koji pune džakove širom Beograda, kao i radi isporuke pomoći na ugroženim područjima. Kako su saopštili, imaju dosta hrane i više automobila, ali nemaju dovoljno goriva.
19:55 – POMOĆ – U pomoć Srbiji uključuje se i Slovačka. Slovačka vlada odobrila je prvu pomoć u visini od 50.000 evra na račun za pogođene poplavama ambasade Srbije u Bratislavi.
19:50 – MALI ZVORNIK – Mali Zvornik je četvrti dan u blokadi, jer je zbog odrona zemlje kod starog železnog mosta u prekidu magistralni put Loznica – Ljubovija. Ekipe Puteva Srbije uklanjaju zemlju koja se odranja na kolovoz, kako bi se što je moguće pre obnovio saobraćaj na ovom putnom pravcu. "Nadamo se da zemlja koja još klizi prema Drini i odvaljuje stabla, neće krenuti drugom putanjom koja bi oštetila most", rekao je predsednik te opštine Dragan Bogićević.
19:30 – ŠABAC – U Šabac su oko 19 časova tranSPORTnim helikopterima sleteli pripadnici beloruskih spasilačkih ekipa, a nešto pre toga u taj grad stigle su i dve ekipe ruskih spasilaca. Ruske ekipe stacionirane su na terenu kod SPORTske hale "Zorka", gde dižu šatore i vatrogasci koji su juče pristigli.
19:15 – SPC se uključila u prikupljanje pomoći – Srpska pravoslavna crkva apelovala je na sve vernike, ali i ljude dobre volje, da pomognu i solidarišu se u teškoj nevolji, a kao prvu pomoć najugroženijima u poplavljenim područjima uputiće 10 miliona dinara.
19:05 – EVAKUISANI – Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je Crvenom krstu i drugim formalnim i neformalnim organizacijama uključenim u zbrinjavanje ugroženih poplavama da preko interneta ili na drugi način objave podatke o evakuisanima
19:00 – JAGODINA – Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je danas da će u Jagodinu poslati stručnjake za asanaciju terena i bar jednu veliku pumpu kako bi se pomoglo saniranju štete nakon poplava. "Voda u fižičkom smislu jeste opasna, ali ovo je sigurno opasnije zbog infekcija. Izlilo se sigurno mnogo septičkih jama i mnogo kanalizacija i tu moramo da vam pomognemo. Probaću da preusmerimo makar jednu veliku pumpu od onih koje su došle kao pomoć austrijske Vlade i austrijskog Ministarstva odbrane i policije", rekao je Gašić.
17:55 – ĐERDAP – Eletroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da na reci Dunav između hidroelektrana "Đerdap 1" i "Đerdap 2" neće doći do znatnijeg porasta vodostaja jezera, kao ida je reka Dunav uzvodno na prirodnom nivou. "Naselja između dve hidroeletrane neće biti ugrožena, a selo Radujevac, nizvodno od elektrana je efikasnim merama lokalne samouprave obezbeđeno i nema opasnosti od poplave", piše u saopštenju.
17:33 – OBRENOVAC Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović naredio je danas hitnu i potpunu evakuaciju Obrenovca zbog novog poplavnog talasa reke Save koji nadolazi iz pravca Zabrežja.
16:45 – ŠABAC – U Šapcu je situacija izuzetno ozbiljna, ali za sada stabilna, rekao je zamenik Kriznog štaba za ovaj grad Boban Birmačević. Ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije u naredna četiri časa ili do 21.00 čas, kaže Birmačević, može se očekivati normalizacija situacije.
16:35 – SANACIJA – Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za saniranje oštećenja na putevima, mostovima i prugama biti upotrebljena vladina sredstva za hitne slučajeve i budžetska rezerva.
16:30 – POMOĆ – Država će pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu da u najvećoj meri obnove uništenu proizvodnju, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić.
16:25 – SMEDEREVO – Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić posetio je danas Smederevo i delove grada branjene od očekivanog izlivanja Dunava. "Smederevo je spremno da se odbrani od eventualnog porasta vodostaja Dunava jer smo podigli nasip na 854 santimetra, kao 2006. godine. Više od 40.000 džakova smo napunili peskom, 30.000 je na dužini od 900 metara, a imamo 10.000 rezervnih vreća", referisala je gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, ministru odbrane.
16:15 – PANČEVO – U pančevački Gerontološki centar smeštena je 31 osoba iz obrenovačkog Centra za stara Lica, saopšteno je danas na sednici Gradskog kriznog štaba.
16:10 – KRUPANJ– Vlada AP Vojvodine danas je, posredstvom pokrajinske Direkcije za robne rezerve, uputila humanitarnu pomoć postradalom stanovništvu Krupnja, jednoj od najugroženijih opština u Srbiji, saopštio je Biro pokrajinske Vlade za odnose s javnošću. U Krupanj je šleperom upućeno šest tona vode za piće, po tri tone pašteta i pirinča, po dvije tone tečnog sapuna i šampona, po tri tone graška i kukuruza šećerca, potom tona pelena za bebe, kao i paleta hrane i kozmetike za bebe.
16:04 – OBVEZNICI JAVITE SE! – Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo je danas vojne obveznike koji žele da učestvuju na asanaciji terena u poplavljenim područjima, da se jave centrima tog ministarstva u mestima svog prebivališta. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, asanacija će se odvijati u skladu sa planovima štabova za vanredne situacije.
15:53 – SVILAJNAC – Velika Morava danas se izlila kod Svilajnca i potopila više od jednog kilometra puta Svilajnac – Koridor 10, koji je proteklih dana bio glavni saobraćajni pravac za snabdevanje grada hranom, vodom i humanitarnom pomoći koja stiže iz Srbije i inostranstva.
15:30 – MALI ZVORNIK –  Predrag Marić rekao da je kod Malog Zvornika cela planina krenula ka Drini
15:06 – NIŠ – Proradila klizišta u Nišu.
12:55 – GORNJI MILANOVAC – Na području Gornjeg Milanovca oštećeno je 27 mostova i 161 kilometar puta, rekao je danas predsednik Opštine Milisav Mirković. Mirković je posle sedniće Štaba za vanredne situacije rekao da je će popravka infrastrukturnih objekata, posebno puteva i mostova biti dugotrajna.
12: 09 – HITNO – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da su hitno potrebni džakovi za pesak. Svi koji su u situaciji da pomognu, džakove za pesak treba da dostave na adresu Omladinskih brigada 31 na Novom Beogradu.
11:57 – BEOGRADBeograd je bezbedan i ne očekuje se da reke Sava i Dunav probiju nasipe, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali.
11:49 – BAJINA BAŠTA – Situacija u zaseocima Bajine Bašte je katastrofalna, pošto je ovo područje pogodilo na hiljade klizišta, zbog čega su neka sela odsečena od svijeta. Trenutno je 450 osoba van svojih domova, oko 1.150 kilometara puteva je ugroženo, a volonteri pokušavaju da meštanima, koji su prepušteni sami sebi i nedostupni, dostave hranu i vodu. Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović rekao je da će u narednom periodu biti potreban građevinski materijal i nafta, pošto je polovina opštine stradala.
11:22 – TRSTENIK – Trstenik je peti dan bez vode i građani se tehničkom i pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni, a oko 70 domaćinstava u selima Planinica i Loboder potpuno je odsečeno od grada i njima se pomoću teške mehanizacije dostavlja voda i hrana, saopštila je danas opština Trstenik.
11:18 – KRAGUJEVAC – U Gerontološkom centru u Kragujevcu u noći između nedelje i ponedeljka smešteno je 30 osoba iz Staračkog doma u Obrenovcu.
11:15 – KRUPANJ – Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da Dom zdravlja u Krupnju i pored otežanih uslova izazvanih poplavom, pruža kontinuranu zdravstvenu zaštitu svim građanima i da raspolaže dovoljnom količinom lekova i medicinskih sredstava.
11:06 – MARIĆ – Srbija je tokom noći uputila Republici Srpskoj humanitarnu pomoć u hrani, ćebadima, dezinfekcionim sredstvima, onom što je žiteljima Bijeljine sada najneophodnije i to neće biti poslednja pomoć, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.
10:45 – LJIG – U poplavama na području opštine Ljig reka je odnela kompletan sistem za snabdevanje gradske vode. Bujica je odnela cevi i u velikoj meri oštetila postrojenje za prečišćavanje pijaće vode i JKP Komunalac je nemoćno da obezbedi dovoljne količine pijaće vode te apelujemo na nadležne institucije i sve ljude dobre volje da pomognu u snabdevanju pijaćom vodom.
10:44 – EVAKUACIJA – Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima. "Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu", rekao je Diković u Šapcu.
10:39 – NIKOLIĆ – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je konvoj humanitarne pomoći u najugroženija mjesta u Srbiji, ističući da se situacija sa katastrofalnim poplavama polako smiruje i da je došlo vreme da se ljudi vrate u pređašnje stanje. Nikolić i predstavnici kompanija koje učestvuju u ovoj akciji su ispred Sava centra ispratili konvoj humanitarne pomoći za Krupanj.
10:35 – SREMSKA MITROVICA – Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice i danas je u opadanju i jutros u 10 sati iznosio je 802 centimetra, rečeno je u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. Opasnost po Sremsku Mitrovicu, međutim, nije prošla i sada glavna opasnost dolazi od vode koja u Srem stiže "iza leđa", odnosno od one vode koja je probila nasip u Hrvatskoj, na tri kilometra od granice sa Srbijom i koja se preko polja i šuma kao bujica širi Sremom.
10:23 – OBRENOVAC – Na teritoriji beogradske opštine Obrenovac počela je deratizacija terena i prikupljanje uginulih životinja kako ne bi došlo do širenja zaraze, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
09:58 – ŠABAC – Nasipi na Savi u rejonu Šapca stabilni su, a tokom noći ojačavan je deo obaloutvrde kod sela Drenovac, u delu "Čevrntija", i kod Hemijske industrije "Zorka", saopštio je krizni štab tog grada.
09:56 – UDOVIČKI – Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički poručila je ugroženima od poplava da nisu prepušteni sami sebi i da će komisije za utvrđivanje štete da krenu na teren čim se za to steknu uslovi.
09:55 – SMEDEREVSKA PALANKA – Sve više apela stiže da hitno mora da se pomogne Smederevskoj Palanci, gde su se izlile reke Jasenica i Kubršnica. Situacija u gradu jako teška, a već pet dana ljudi nemaju vode.
09:06 – NOVI SAD – Skupština Novog Sada pozvala je građane tog grada da, ukoliko žele da upute humanitarnu pomoć za stanovništvo ugroženih područja, to učine doniranjem trenutno najpotrebnijih stvari, odnosno hrane za bebe, flašica, cucli, pelena, sredstava za ličnu higijenu i sredstava za dezinfekciju. Pomoć mogu odneti tokom celog dana u zgradu Skupštine Grada Novog Sada u ulici Žarka Zrenjanina br. 2.
08:57 – DIKIĆ – Rukovodilac operativnog tima Bratislav Dikić rekao je da je voda koja je pretila termoelektrani Kostolac pod kontrolom i da nema bojazni od poplavljivanja. "Sva voda je preusmerena u staro korito Mlave i sada je pod kontrolom. Mere bezbednosti su dovedene do tog nivoa da su meštani sela u blizini termoelektrane bezbedni kao i sama elektrana", istakao je Dikić.

 

Iz izbegličkog naselja u Starom Kostolcu, evakuisano je oko 150 ljudi koji su izmešteni u halu SPORTova u Kostolcu i kasarnu "Sopot" u Požarevcu. Na teritoriji Srbije bez struje bilo je više od 26.000 domaćinstava, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here