pixabay.com

Mnoge države popuštaju mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku ili izlasku iz zemlje. Evo gde građani Srbije mogu od danas da putuju, i pod kojim uslovima.

Bugarska

Od danas, Bugarska prima turiste iz 29 zemalja.

U Bugarskoj je ukinut 14-dnevni karantin za sva lica koja u zemlju dolaze iz Republike Srbije.

Osim toga, u karantin ne moraju ni oni koji dolaze iz zemalja EU i Republike Severne Makedonije.

Izuzetak čine samo lica koja na teritoriju Bugarske dolaze iz 8 evropskih zemalja u kojima je stopa obolevanja od Covid-19 još uvek visoka, a to su: Švedska, Belgija, Irska, Portugalija, Španija, Malta, Italija, Velika Britanija. Za putnike koji dolaze iz tih 8 zemalja karantin od 14 dana ostaje na snazi.

Spisak zemalja će se ažurirati u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i odluka Vlade Republike Bugarske.

Slovenija

Prema novim pravilima, slovenački državljani i stranci sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji neće morati da idu u karantin. Takođe, izuzeti od 14-dnevnog karantina su i svi oni koji prisustvuju sahrani rođaka u Sloveniji, kao i oni koji dolaze na medicinski pregled.

Oni koji prolaze kroz Sloveniju, oni koji pohađaju vrtić ili školu tamo, kao i oni koji rade naučno-istraživački rad, neće biti pod karantinom ako predoče dokument koji pokazuje da su u poslednja tri dana bili negativno testirani na virus.

Na spisku su i ljudi koji prevoze robu iz ili u Sloveniju iz trećih zemalja (zemlje van EU), kao i oni koji rade u međunarodnom prevozu. Tako je i sa diplomatskim licima i pripadnicima civilne zaštite.

Građani trećih zemalja, gde spada i Republika Srbija, koji poslom dolaze u Sloveniju, neće morati u karantin ako imaju potvrdu od Ministra unutrašnjih poslova Slovenije.

Crna Gora

Crna Gora je, takođe, od ponoći otvorila sve granice sa susednim državama, pa i sa Srbijom. Međutim, na spisku država čiji građani mogu da uđu u zemlju bez karantina ili PCR testova na koronavirus, nema Srbije.

Otvoreni su svi putni granični prelazi prema susednim državama, koji su bili zatvoreni u okviru mera protiv širenja koronavirusa, ali ostaje na snazi mera da u karantin ne idu samo građani država gde je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Kako prenosi RTCG, u ponoć su otvoreni do sada zatvoreni granični prelazi sa Srbijom: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj.

Crnogorska vlada sinoć je ažurirala spisak zemalja, na kojem je 131 država, a na listi od sinoć više nisu Severna Makedonija i Irska.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije od danas mogu bezuslovno da putuju u BiH.

Savet ministara BiH je prošle nedelje odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Savet ministara BiH je ovu odluku doneo zbog poboljšanja epidemiološke situacije u regionu. Danas se otvaraju aerodromi u BiH. Aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru se otvaraju za međudržavni saobraćaj uz poštovanje određenog režima.

Mađarska

Prvobitno, Mađarska je predvidela ulazak u zemlju samo pojedincima koji putuju iz poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima.

Međutim, još od 25. maja je ulazak svim građanima Srbije dozvoljen, a ne zahteva se karantin. U Mađarsku može da se uđe na svih devet graničnih prelaza.

Austrija

Za ulazak u Austriju neophodan je negativan test, ili morate da provedete 14 dana u samoizolaciji. Ako želite test da obavite na aerodromu u Beču, i to je moguće, ali košta 190 evra.

Ulaz je dozvoljen samo strancima sa boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, a ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here