Evo kako da zaradite 5.000 € za tri meseca

0

Branjem jagoda u Finskoj imate priliku da zaradite ozbiljan novac
 

Za branje jagoda u Finskoj prijavila sam se nekoliko meseci pre sezone kako bih imala vremena da dobijem boravišnu dozvolu. Javila sam se preko oglasa koji su dali vlasnici jedne plantaže. Za svaki ubran kilogram dobijala sam nešto manje od tri evra, pa sam za tri meseca kući otišla sa oko 5.000 evra – kaže Marija Katić (30).

Načini na koje se ljudi zapošljavaju u inostranstvu su različiti – jedni idu preko agencija za zapošljavanje, drugi preko studentskih udruženja, treći se direktno javljaju na inostrane oglase, a mnogi putuju na crno, pa, kako kažu, šta im bog da.

 

Česti slučajevi prevara

Oni koji se odluče na dalek put, sezonske poslove trebalo bi da traže isključivo preko licenciranih agencija, jer su česti slučajevi prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez angažmana.

Petar Dragičević, direktor agencije za zapošljavanje “Agava“, objašnjava za “24 sata” da najveća potražnja tokom leta vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.

– Sezonski radnici najlakše mogu da otputuju u Crnu Goru, gde za mesec dana mogu da zarade oko 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Poželjno je da govore ruski, nemački ili italijanski, a engleski se podrazumeva. Kuvari mogu da zarade i 800 evra – objašnjava on.

Agenciji se za posredovanje plaća oko 1.000 evra, a prosečna mesečna zarada je oko 1.300, dok je na Aljasci moguće zaraditi i 10.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here