Pixabay

Gastritis izaziva zapaljenje sluznice želuca. Bakterija Helicobacter pilori, koja inficira želudac i tanko crevo, najčešći je uzrok gastritisa. Međutim, i drugi faktori mogu izazvati ovaj zdravstveni problem, uključujući prekomernu konzumaciju alkohola, korišćenje lekova protiv bolova tokom dužeg perioda, stres.

Uobičajeni simptomi gastritisa su mučnina, povraćanje, osećaj sitosti bez razloga, naduven stomak, bol u stomaku. Iako postoje slučajevi kada je medicinski tretman neophodan za lečenje gastritisa, mnogi smatraju da mogu da kontrolišu simptome alternativnim metodama.

Stručnjaci navode principe koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa. Važno je znati da neće svi funkcionisati kod svakoga, tako da je najbolje o svemu se prvo konsultovati s lekarom koji će predsuditi šta je najbolja terapija.

Antiinflamatorna dijeta

Gastritis je upala sluznice želuca, tako da konzumiranje hrane koja pomaže u smanjenju upale može pružiti olakšanje vremenom. Međutim, istraživanja nisu ubedljivo pokazala da konzumiranje određenih namirnica izaziva ili sprečava gastritis.

Ipak, za pacijente nije loše da utvrde koja hrana izaziva simptome tako što će voditi dnevnik hrane. Tada mogu da počnu da smanjuju unos te hrane ili da je potpuno izbegavaju. Prema studiji iz 2020. godine, neke namirnice koje mogu pogoršati gastritis su proizvodi od mesa, slatke namirnice, začinjena i pržena hrana, alkohol.

Beli luk

Neka istraživanja ukazuju na to da ekstrakt belog luka može pomoći u smanjenju simptoma gastritisa izazvanog bakterijom H. pilori. Ako izgnječite beli luk i pojedete ga, moguće je da će se simptomi smanjiti. Ukoliko vam je ukus mnogo jak, možete da iseckate beli luk i pojede ga sa kašikom meda ili da ga uvijete u urmu.

Probiotici

Probiotici mogu pomoći u poboljšanju varenja i podsticati redovno pražnjenje creva. Probiotički suplementi unose dobre bakterije u probavni trakt, što može pomoći u zaustavljanju širenja H. pilori. Konzumiranje hrane koja sadrži probiotike takođe može pomoći kod simptoma gastritisa. Te namirnice su jogurt, turšija, kiseli kupus, kefir.

Zeleni čaj s medom

Studija je pokazala da ispijanje zelenog ili crnog čaja najmanje jednom nedeljno može značajno da smanji prisustvo H. pilori u digestivnom traktu. Med takođe može biti koristan jer sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcije. Takođe, neki ljudi veruju da samo ispijanje tople vode može umiriti stomak i pomoći varenju.

Eterična ulja

Eterična ulja koja mogu pozitivno uticati na simptome gastritisa su pepermint, đumbir i karanfilić. Najbolje je da se konsultujete s lekarom kako je najdelotvornije da ih primenjujete.

Lagani obroci

Obilni obroci bogati ugljenim hidratima mogu opteretiti probavni sistem i pogoršati gastritis. Studija iz 2020. godine takođe je pokazala da neredovni obroci mogu izazvati pojavu simptoma gastritisa. Ali osobe koje imaju gastritis a redovno jedu maje obroke mogu osetiti olakšanje u procesu varenja i smanjenju simptoma gastritisa.

Bez cigareta

Pušenje može oštetiti sluznicu želuca i povećati rizik od razvoja raka želuca. Prestanak pušenja može smanjiti iritaciju sluznice želuca, omogućavajući joj da zaceli, što će pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa.

Kontrolisana upotreba pojedinih lekova

Upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, tj. lekova protiv bolova kao što je ibuprofen, može povećati rizik od razvoja gastritisa i drugih gastrointestinalnih komplikacija. Naime, osobe koje uzimaju previše ovih lekova mogu tako oštetiti sluznicu želuca i pogoršati gastritis. Ako ih izbegavaju, to može eliminisati uzrok gastritisa, a prestanak njihove upotrebe tokom tegoba može pomoći da se izbegne iritacija sluznice želuca.

Manje stresa

Stres može izazvati znakove gastritisa, tako da je život sa što manje stresa važan put do olakšanja tegoba koje gastritis nosi sa sobom. Tehnike koje mogu pomoći su masaža, meditacija, joga, vežbe disanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here