Pixabay.com

Tokom prazničnog ručka prosečna osoba u telo unese 2000 kalorija.

Dijetetičarka Suzi Burel otkrila je šta hrana, vino i kolači čine našem telu i prilično će razočarati sve koji nameravaju da se opuste narednih dana.

Nedostatak daha, povišen šećer u krvi, debljanje, čak i problemi u radu srca, samo su neke od posledica zbog kojih se možda osećate loše tokom prazničnih dana

Nedostatak daha odmah posle jela

Odmah nakon što prestanete da jedete možete osetiti da teško dišete. Suzi objašnjava da je to rezultat prepunog želuca koji radi pritisak na dijafragmu i smanjuje kapacitet pluća.

“Zato je sedenje nakon obilnog jela najgora stvar koju možete napraviti. Ustanite i prošetajte”

Umor i osećaj mamurluka 30 minuta nakon obroka

Mnogi ljudi osetiće umor ili kao da je iza njih noć tokom koje su preterali s alkoholnim pićima.

“To se često događa zbog prebrzog jedenja hrane više masne u odnosu na ono što inače konzumirate”, pojasnila je.

“Jedite sporije i pokušajte količinu hrane koju želite pojesti rasporediti na dva dana”, savetuje Burel.

Neugodan osećaj u području abdomena, nadutost i vetrovi dva sata nakon jela

Sat do dva nakon obilnog obroka možete osetiti bol u području abdomena, biti naduti ili ispuštati vetrove. Do toga dolazi kad hrana krene u probavni trakt.

“Ovi simptomi mogu rezultirati debljanjem pa nije čudno da nakon obilnog obroka dobijete kilogram do dva. Iako je to samo privremeno, nekim ljudima može biti teško rešiti se tih nekoliko kilograma viška. Takođe, prejedanje vodi do povećanog unosa soli, što može uzrokovati zadržavanje vode”, pojašnjava Burrell.

Što možete učiniti?

Da biste smanjili osetljivost na insulin, odradite 20 do 30 minuta vežbi jedna je od preporuka dijetetičarke. Drugo rešenje je da prošetate odmah posle ručka kako biste olakšali proces varenja hrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here