Pixabay.com

Med može da uzrokuje vrlo opasnu infekciju digestivnog trakta.

Dojenački botulizam je bolest do koje dolazi kada novorođenče unese bakteriju koja proizvodi toksin unutar tela. Reč je o veoma opasnoj infekciji crevnog trakta. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma.

Med je poznati izvor spora koje stvaraju bakterije Clostridium botulinum. Kada ih dojenče unese u organizam, ove bakterije proizvode toksin koji uzrokuje dojenački botulizam, ozbiljno, ali na svu sreću retko trovanje hranom. Stoga se deci mlađoj od 12 meseci nikada ne sme davati med.

Dojenački botulizam nije nimalo bezopasna bolest jer napada nervni sistem bebe i u najtežim slučajevima može čak uzrokovati smrt. Međutim, većina beba uspe da se oporavi. Najčešći znaci i simptomi botulizma su:

 • trajni zatvor (konstipacija);
 • omlitavljene ruke, noge i vrat;
 • slabašan plač zbog slabosti mišića;
 • poteškoće u dojenju, beba nema snage da izvuče mleko;
 • izražen umor odojčeta (stalna pospanost);
 • poteškoće u disanju.

Spore botulizma se takođe mogu ugnezditi i u neke namirnice sa niskim sadržajem kiseline, koje sami odlažemo u kutije za čuvanje hrane u frižideru, ali i u skrobnom sirupu. Imajte to na umu i izbegavajte takve namirnice u ishrani bebe, prenosi bebac.com.

1 KOMENTAR

 1. E braco moja mila
  Ova danasnja medicina – cisti mafijasi i ubice ljude, neslusajte ljudi – Med je jedan od prvih lekova i najbolja altetnativnia opcija.
  Ja sam davao avec od 3 meseca meda déci – sta reci – danasnja médicina je u paktu sa mafijaskom farmaceutikom – da se sto vise lekova proda – a time oni mnogostruko dobiju- prvo lekovi ne lece ‘ samo pomazu i to izvesno vreme- drugo isti ti izazivaju nove problème ‘ pa opet treba druge lekove i terapije – i sve tako u Krug.
  Raemislimo lhudi – nedao bog neke problème -a i tu kontrolisu – hemiskim stedstvima u hrani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime