pixabay.com

Evropsku privredu će pogoditi teška recesija zbog loše vođene energetske politike, smatra stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

– Sudbinu Evrope su krajem prošle godine preuzeli političari u svoje ruke, koji o ovim stvarima ništa ne znaju. Neverovatno je da je Evropska komisija donosila ovakve odluke – rekao je Zdravković Tanjugu.

Smatra da će na makroplanu evropska privreda biti trajno nekonkurentna u poređenju sa azijskom i severnoameričkom.

Kaže da kada govori o padu evropske privrede ne iznosi političke ocene već da iznosi mišljenje kao inženjer i na osnovu analiza referentnih međunarodnih istitucija i organizacija.

On je naveo da, na primer, Kina ima dugoročne ugovore s Rusijom za nabavku gasa i da veliki deo dobijaju po ceni od 380 do 540 dolara za 1.000 kubika napominjući da je na evropskim berzama gas sada oko 2.000 dolara, a u martu je bio u jednom trenutku i 3.700 dolara.

Dodaje da je tako tečni prirodni gas na azijskom tržištu od 800 do 1.000 dolara za 1.000 kubika.

Dodaje da je prošle godine Nemačka plaćala gas 230 dolara, a da će sada zbog situacije sa energentima, od vodeće evropske ekonomije pasti u recesiju.

Zdravković podseća da je Evropa krenula u Zelenu agendu i odrekla se fosilnih goriva i nuklearnih elektrana i naveo da je, ipak, Angela Merkel kao nemački kancelar vodila dobru politiku kada je reč o Nemačkoj i ukidanju nuklearki i uspela to da prolongira skoro 20 godina.

Takođe, u Nemačkoj su kada je Merkelova bila pred kraj političke karijere otvorili termoelektranu snage veće nego sve do sada ugašene termoelektrane u toj zemlji, naveo je Zdravković i dodao da ta elektrana radi na visokokalorični ugalj iz Rusije.

– EK je krajem prošle godine donela nerazumne odluke da ne puni gasna skladišta, zatim da se ne uvoze ruski ugalj i uranijum i da se vodi ovakva energetska politika – kaže Zdravković.

Dodaje da je prošle godine kada je naglo skočila cena gasa u Evropi na 1.000 dolara za 1.000 kubika to bila gotovo “magična crifra”, dok je u SAD njihov gas iznosio oko 197 dolara za 1.000 kubika….

– Jasno je onda da je cena gasa i svega ostalog što prati cenu gasa, pre svega struja, pet puta skuplja – naglasio je on.

Kaže da će, prema nekim predviđanjima, cena gasa tokom zime dostići u Evropi i 3.500 dolara, ali da će to najviše zavisiti od toga koliko će biti hladna zima i kakve će odluke donositi EK.

– Situacija je mnogo gora nego što to izgleda laicima. Dobro je napuniti skladišta po ma kojoj ceni. Restrikcije su najgora i najskuplja varijanta. Recesija je opasnija od inflacije. Evropljani ovim tempom fizički ne mogu da napune skladišta do zime – naveo je Zdravković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here