Evropska bezbednost kao zajednički projekat

0

Obnoviti poverenje i ojačati ulogu OEBS-a: Ivica Dačić
 

"Treba da težimo ponovnom učvršćivanju evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta i da ojačamo ulogu i kapacitet delovanja OEBS-a", rekao je Dačić na seminaru o budućnosti OEBS-a i ulozi u bezbednosnoj strukturi Evrope "OEBS – Lakmus-test bezbednosne zajednice u razvoju".

 

On je naveo da su brojna nerešena političko-vojna pitanja negativno uticala na eroziju poverenja između država učesnica OEBS-a, dok je aktuelna situacija u Ukrajini zaoštrila takvo stanje.

 

Dačić je istakao da bi diskusije o oživljavanju uloge OEBS-a trebalo da obuhvate razmišljanja o aktuelnim događajima i odgovarajućim iskustvima i da se radi na mirnom rešavanju krize u Ukrajini.

 

"Umesto duha saradnje, sada preovlađuje nepoverenje", naveo je Dačić, ocenjujući da bi uspešno rešenje ukrajinske krize moglo da sadašnje bezbednosno okruženje transformiše u međusobno korisnu bezbednosnu zajednicu kojoj se odavno teži.

 

Prema njegovim rečima, da bi OEBS i dalje bio relevantan bitno je da se dalje osnaže njegovi kapaciteti i mehanizmi za aktivni odgovor na konflikte, "počev od ranog upozorenja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja, kao i da bi se ostvarili konkretni rezultati u oblasti stabilizacije prilika na terenu".

 

Imajući u vidu iskustva na zapadnom Balkanu, Dačić je istakao da se konkretna i održiva rješenja, uključujući i ukrajinsku krizu, mogu postići isključivo putem konstruktivnog političkog delovanja.

 

"Države učesnice trebalo bi da rade na ponovnom učvršćivanju konsenzusa o evropskoj bezbednosti, pre svega tako što će potvrditi osnovne norme, principe i obaveze OEBS-a, kao i njihovo puno provođenje u dobroj veri", naveo je Dačić, dodajući da se Srbija od samog početka ukrajinske krize zalagala za poštovanje međunarodnog prava.

 

On očekuje da će Protokol iz Minska i Minski memorandum o provođenju prekida vatre u Ukrajini označiti početak sveobuhvatnog mirovnog procesa, koji će ne samo osigurati bezbednost na terenu, već i omogućiti uslove za inkluzivne političke procese u okviru Ukrajine.

 

Dačić je ocenio da proces Helsinki +40 i dalje pruža adekvatan okvir za rešavanje ovih pitanja i izrazio nadu da će iduće godine u Beogradu na obilježavanju 40 godina OEBS-a biti istvaren suštinski napredak u okviru navedenog procesa.

 

"To je u skladu sa našim ciljem o transformisanju Srbije u dugotrajnog pozitivnog doprinosioca evropskoj bezbednosti", rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here