pixabay.com

Evropska komisija otvorila je postupak za kršenje Zakona o digitalnim uslugama (DSA) protiv društvene mreže Iks (X), ranijeg Tvitera, nakon što su milijarder Ilon Mask i njegova kompanija bili izloženi uzastopnim tvrdnjama da ne čine dovoljno da spreče širenje dezinformacija i govora mržnje na internetu, piše Politiko.

Četiri istrage, koje ne predstavljaju prekršaj i koje će dovesti do višemesečne istrage, fokusiraju se na neuspeh mreže Iks da se pridržava pravila za borbu protiv nelegalnog sadržaja i dezinformacija, kao i pravila o transparentnosti oglašavanja, pristupu podacima za istraživače i obmanjujućem dizajnu njegovog korisničkog interfejsa.

– Komisija će pažljivo istražiti usklađenost Iks sa DSA, kako bi osigurala da evropski građani budu zaštićeni na mreži – kao što propis nalaže – rekla je Margret Vestager, izvršna potpredsednica Evropske komisije odgovorna za digitalnu politiku.

Kršenja DSA mogu za posledicu imati kazne i do šest odsto globalnog prihoda kompanije.

Komisija je u oktobru poslala kompaniji IKs zvaničan zahtev za informacije o tome kako se pozabavila problematičnim sadržajem poput eksplicitnog ilegalnog sadržaja i dezinformacija povezanih sa Hamasovim napadom na Izrael.

– Iks ostaje posvećen poštovanju Zakona o digitalnim uslugama i sarađuje u regulatornom procesu – naveo je u elektronskoj poruci redakciji Politika izvršni direktor kompanije Iks Džo Benarok.

– Važno je da ovaj proces ostane izvan političkog uticaja i da sledi zakon. Iks je fokusiran na stvaranje bezbednog i inkluzivnog okruženja za sve korisnike na našoj platformi, istovremeno štiteći slobodu izražavanja, a mi ćemo nastaviti da neumorno radimo na ovom cilju – dodao je Benarok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here