pixabay.com
Svinje

Većina opasnosti koje se odnose na zdravlje svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima.

To je zaključak njanovijeg istraživanje Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Ova studija poslednja je u nizu ažuriranih procena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

„Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o zdravlju životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo izneti u sledećih nekoliko godina pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje“, rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas, prenosi Agroklub.

Kako bi se sprečilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje zdravlje, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

„Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lekovima i mogu da pomognu u očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro negovane životinje od presudne su važnosti za lanac ishrane“, naglašava Hugas.

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podležu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Nemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mlevenjem dok su još živi.

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će brzo postati koka nosilica, najčešće u kaveznom uzgoju ali, ako je muško, ne služi ničemu pa se tako i tretira. Na svu sreću, vlasti su najzad prepoznale taj okrutan čin i odlučile da stanu na kraj.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA doneti još niz novih promena po pitanju njihove zaštite.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime